BYGGTIPS

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-14

Borra, såga, spackla och limma ...
Så här gör du det enklare

”Borra i två omgångar”

Eltejp hjälper dig pricka

Hamnar hålet snett för att borren kanar? Använd eltejp. Utmärkt på till exempel kakel, som är hårt och halt.

Borrar du i hårda material som stål, kan det vara en fördel att borra i två omgångar. Borra först med en finare borr, ungefär halva dimensionen, och sedan med borr av den dimension som hålet slutligen ska ha.

Tunnare borr går igenom betydligt snabbare, och har du ett befintligt hål går sedan den grövre borren lättare igenom. Trots borrbyte minskar den totala tiden och du skonar även eggen på respektive borr. Dessutom får oftast hålet exaktare läge.

Pytteborr eller überkraft?

?Vanlig borrmaskin, 650 W med slagborrfunktion. Mest lämplig för trä, plast, kakel och till viss del stål.

?Vanlig borrmaskin, 850 W (med slagborrfunktion). Klarar stål, klinker, och till viss del tegel.

?Borrhammaren är helt överlägsen i hårda material som sten, tegel och betong. Där räcker en vanlig slagborrmaskin helt enkelt inte till.

Håll färgen!

Snabb & enkel hållare för färgburken

Bästa sättet att snabbt ordna en hållare för färgburken är att använda en skruvtving. Sätt den på stegen och dra åt rejält.

Pinnarna fixar snygga fogar

Blir fogarna klumpiga och ojämna? Använd fogpinnar i stället för pekfingret när du ska släta ut silikonet eller latexen. Du får en betydligt snyggare yta, särskilt om fogen är lite bredare. Fogpinnar säljs i välsorterade färgbutiker och kostar ett par, tre tior.

Annars kan du göra dem själv, modellen ser du intill. Skaffa flera fogpinnar med olika spetsbredder för bästa resultat.

Pinnarna ska vara riktigt slätputsade och vattenmättade för att inte fastna i fogmassan eller silikonet. Blötlägg i såpvatten minst ett dygn före användandet.

Slipp skenande vinkelslip

Ytterligare ett kapningstrick. Här ska vi dela på en kökslucka klädd med rostfri plåt. Vinkelslip visade sig i det här fallet vara skonsammast och snabbast för själva plåtskiktet.

Med hjälp av ett par lister och skruvtvingar gör vi en exakt ränna och slipper slipskador bredvid snittet. Därefter sågade vi en omgång till som vanligt i själva träet.

Skruvtvingar och en list funkar även om du vill använda sticksåg eller cirkelsåg. När det gäller cirkelsåg finns även särskilda kapningsskenor i metall att köpa för att få raka snitt.

Så räddar du tuben

Hur ofta har du inte svurit över stora tuber silikon, fogmassa eller lim när du bara behöver lite grann? Så fort du öppnat förpackningen så åldras innehållet, stelnar och blir obrukbart.

Prova att använda lite plastfolie över öppningen.

När spetsen är rengjord skruvar du fast den igen över folien och tuben kan klara sig i över ett år.

Kapa rören vinkelrätt

Bästa sättet att få ett exakt, rakt snitt på ett rör är att använda ett pappersark. Vanlig A4 – eller A3 om röret är tjockt.

Papperet har ju vinkelräta kanter, och när du sveper det tätt om röret, kant i kant, får du också en rak, vinkelrät linje runt om att kapa efter.

Hemmagjort träspackel

Ska du reparera en skada i trä? Syntetiskt trä på tub kan vara dyrt och svårt att hitta i rätt nyans, men om du blandar upp sågspån med trälim får du en bra ersättning.

Använd sågspån från en bit av samma träslag som det du ska laga – limmet blir genomskinligt när det torkat, och du får en lagning i rätt färg.

Så borrar du rätt i 7 olika material

TRÄ

Använd: Vanlig borrmaskin. Trä- eller snabbstålsborr.

PLAST

Använd: Vanlig borrmaskin. Trä- eller snabbstålsborr.

STÅL

Använd: Vanlig borrmaskin. Du kan inte använda slagborrfunktionen. Borret ska vara av snabbstål. Ibland kan det underlätt med lite skärolja. Borra med fördel i två omgångar med tunnare borr först.

KAKEL

Använd: Vanlig borrmaskin. Du kan inte använda slagborrfunktionen, då spricker plattorna. Använd särskilda specialhärdade kakelborr. Cirka 2–3 gånger dyrare än vanliga borr.

I ”mjuka” plattor håller borren för upp till tio hål.

KLINKER

Använd: Vanlig borrmaskin. Du kan inte använda slagborrfunktionen, då spricker godset. Använd kakelborr, men det håller bara för fem, sex hål. Stenklinker är hårdare än vanligt terrakottaklinker. Då klarar borret bara ett eller två hål, under förutsättning att du inte kör för fort och att du doppar borrspetsen i lite vatten då och då för att kyla.

Bäst är diamantbelagda borrar med kontinuerlig vattenkylning. Finns bara på välsorterade byggmarknader eller hos kakelspecialister. Kit med fyra, fem dimensioner borr plus enklare vattenkylningsanordning med slang kan fås för runt tusenlappen.

TEGEL

Använd: Vanlig borrmaskin, modell större med slagborrfunktion, kan MÖJLIGEN räcka om det handlar om hål upp till 6–8 mm. Använd betongborr. Annars rekommenderas borrhammare (se nedan) som har helt annan kapacitet.

BETONG/ STEN

Använd: Borrhammare – en betydligt kraftigare typ av slagborrmaskiner som du ofta också kan använda för att bila med (slagmejselfunktion). Själv borren ska vara betongborr.

Borrhammare kostar från 500 kr upp till åtskilliga tusen. Köp inte de billigaste märkena, stålet i billiga maskiner har för dålig kvalitet och chuckarna brukar snabbt splittras eller nötas sönder. Du kan också hyra en kvalitetsmaskin.

Limma kabeln på plats

I stället för clips, som man hamrar på plats, kan man använda smältlimpistol för att fästa elkabel. Betydligt billigare och oerhört mycket snabbare. Välj dock inte minsta modellen av värmepistol. Och limma helst inte kabel som ska hänga.

Gravitationen är nämligen envisare än man tror – hänger kabeln i limmet så kan det släppa efter något år. Och limmar du dessutom kabel hängande på fasaden utomhus bidrar temperaturväxlingarna till att limmet släpper snabbare.

Följ ämnen i artikeln