Bombregn över Libyen

Uppdaterad 2011-03-22 | Publicerad 2011-03-21

Massivt anfall mot Gaddafi

Bomberna regnade över Libyen på måndagskvällen.

En flottbas strax utanför Tripoli träffades av flera kryssningsrobotar och Gaddafiklanens hemstad Sebha attackerades av bombplan.

Från Gaddafis palats i Tripoli hördes flera kraftiga explosioner.

För andra natten i rad hördes explosioner från palatsområdet i Tripoli. På söndagen träffade en tomahawkrobot en byggnad bara 50 meter från det tält där Gaddafis tar emot finare gäster. Vad som orsakat måndagskvällens explosioner är oklart i nuläget, men tjock rök uppges stiga från palatset.

Senare under natten uppges flera missiler ha slagit ner i Tripolis hamn. Under hela kvällen sprejade luftvärnskanoner i Tripoli den svarta natthimlen.

Sent på måndagskvällen kom rapporter att den libyska flottbasen Bussetta, en mil utanför Tripoli bombats av koalitionsstyrkorna, liksom flera mål i staden Sebha i södra Libyen, som är Gaddafiklanens fäste.

”Massaker” i Misrata

I staden Zintan sydväst om Tripoli har Gaddafis trupper gått till våldsam offensiv. Ett vittne berättar för Reuters att minst 40 stridsvagnar slutit upp och belägrat staden.

– Kvinnor och barn har gömt sig i grottor i skogen, säger en schweizisk journalist.

I staden Misrata i närheten av Tripoli gjorde Gaddafis styrkor ett ursinning anfall under måndagen. Stridsvagnar och krypskyttar sköt mot både rebeller och obeväpnade civila, berättar vittnen i staden för AFP. 40 människor ska ha dött och 150 skadats i vad som beskrivs som en ”massaker”.

Sent på måndagskvällen meddelade regimen att Misrata hade ”befriats”.

Samtidigt fortsätter motgångarna för Gaddafi i östra delarna av landet. För tre dagar sedan stod hans trupper på tröskeln till rebellernas huvudstad Benghazi i östra Libyen. Sedan kom FN:s resolution och franska stridsflygplan.

Efter det har Gaddafis styrkor tvingats retirera mil efter mil. På måndagen befann de sig vid Ajdabiya där häftiga strider rasade mellan rebeller och armén. Och rebellerna fick utländsk hjälp när koalitionens flygplan attackerade arméns stridsvagnar.

Den amerikanske generalen Carter Ham underströk emellertid på måndagen att koalitionen inte har för avsikt att hjälpa rebellarmén att kriga.

– Vi har inga uppdrag att ge stöd åt oppositionsstyrkorna om dessa gör offensiva operationer, sade Ham, enligt AFP.

Norge skjuter upp medverkan

Vad gäller söndagens missilattack mot Gaddafis palats förnekar Ham att koalitionen siktar på att döda ledaren.

– Jag vet inte var Gaddafi befinner sig, och vi har inte gjort några militära ansträngningar för att ta reda på det, sade Ham.

De allierade robot- och flygattackerna har ”i stort sett neutraliserat” Libyens luftvärn, sade den brittiske premiärministern David Cameron på måndagseftermiddagen.

Han bad också att Nato ska att ta över ansvaret för operationen. Ett ansvar som USA hittills har haft men vill bli av med. Det råder dock fortfarande stor osäkerhet på den punkten och Norges försvarsminister meddelade på måndagskvällen att landet skjuter upp sin medverkan i Operation Odyssey Dawn tills det står klart vilket land som leder operationen.

”Gaddafis son död”

Rykten gör gällande att Muammar Gaddafi har drabbats av ett både militärt och personligt bakslag. Enligt algerisk television har hans son Khamis dött i självmordsattack i lördags. Khamis är ledaren för den okända elitstyrkan Khamis brigader. Enligt algerisk tv ska en libysk stridspilot ska ha fått order att flygbomba rebeller, men vände istället planet och kraschade ner i kommandocentralen i Gaddafis palats – samma byggnad som förstördes av en brittisk kryssningsrobot på söndagskvällen.

Ryktet är dock obekräftat och har tillbakavisats av den libyska regeringen.

Ryskt bråk om Libyen

Kriget i Libyen har blottat en sällsynt spricka mellan Rysslands nummer ett och två. Premiärministern Vladimir Putin sågade på måndagen både FN-resolutionen och bombanfallen mot Libyen, som han liknade vid ett ”medeltida korståg”.

Det uttalandet gick inte hem hos president Medvedev.

Han sammankallade snabbt en presskonferens. Klädd i bomberjacka med presidentemblemet väl synligt sågade han Putins uttalande fullständigt.

– Det är inte under några omständigheter acceptabelt att använda uttryck som leder till konflikter mellan civilisationer, såsom ”korståg” och liknande, sade Medvedev enligt AFP.

Därefter gav han sitt stöd till FN-resolutionen som tillåter militära ingripanden i Libyen.

Ryssland har presidentval om mindre än ett år.

Radiohot från USA

Förutom att avfyra kryssningsrobotar försöker koalitionsstyrkorna få Gaddafis trupper att ge upp med fredligare metoder. En holländsk radioamatör säger sig ha snappat upp ett meddelande till libyska krigsskepp, sänt från ett amerikanskt flyplan. I meddelandet varnas alla libyska fartyg från att lätta ankar.

– Om ni försöker lämna hamnen kommer ni att attackeras och förgöras omedelbart, lyder meddelandet som sänds på engelska, franska och arabiska (se tv-klippet ovan).