Hett tips i jakt på mytomspunnen flygkapare

Publicerad 2011-08-01

En tecknares bild av flygkaparen "D.B Cooper", baserad på flygpassagerarnas vittnesuppgifter.

FBI har fått in ett hett tips i fallet med den mytomspunne flygkaparen ”D.B. Cooper”.

Mannen har jagats i 40 år av amerikanska myndigheter.

– Vi har ett lovande tips, säger Ayn Sandalo Dietrich vid FBI till Seattle Times.

Under en flygning mellan Portland och Seattle den 24 november 1971 överräckte en man klädd i mörk kostym, svart slips och en slipshållare dekorerad med pärlor en lapp till en av flygvärdinnorna. Kvinnan stoppade lappen i fickan utan att läsa den, vilket fick mannen att luta sig närmare mot henne och säga:

– Fröken, det är nog bäst att du tittar på den där lappen. Jag har en bomb.

Mannen, som kallade sig ”Dan Cooper”, öppnade sin portfölj, och visade innehållet för flygvärdinnan: flera röda cylindrar och en massa kablar.

Minus 21 grader

Det kapade planet landade i Seattle, och passagerarna fick lämna det i utbyte mot fallskärmar och en lösesumma på 200 000 dollar som flygbolaget Northwest Orient Airlines betalade. Det flög sedan mot Mexiko på kaparens begäran.

Efter cirka 30 minuter i luften visade en varningslampa i cockpit att den bakre trappan i planet var fullt utfälld och piloten frågade genom intercom-systemet om ”allt var bra där bak”.

Mannen ropade ”nej” till svar och kastade sig sedan ut ur planet från 3 000 meters höjd i en storm med lufttemperaturer på omkring minus 21 grader.

Polisen hittade senare mannens svarta slips, slipshållare, åtta cigarettfimpar och två av fallskärmarna på marken. Vissa bedömare tror att kaparen dog i hoppet, men hans kropp hittades aldrig, och endast en del av lösesumman återfanns på Columbia-flodens norra strand väster om Vancouver 1980 när ett barn grävde i sanden och plötsligt hittade en bunt 20-dollarssedlar.

”Mest lovande tipset”

Fallet med den mystiske flygkaparen har gäckat amerikanska myndigheter i decennier, men nu uppger FBI att de har ett hett tips i jakten på gärningsmannen.

– Det är det mest lovande tipset vi har just nu, säger Dietrich till Seatlle Times.

– Det är bra, men vi är inte nära en lösning av fallet ännu, säger hon.

FBI vill inte gå in på detaljer gällande tipset, men Dietrich säger att FBI fått ett föremål från en person som ska analyseras i jakten på fingeravtryck som kan jämföras med fingeravtryck från en tidning som kaparen läste på planet och andra fingeravtryck som hittades i planet.

– Det lovande tipset har lett till en person vars möjliga relation till kaparen är stark. Och den misstänkte gärningsmannen är ett namn som inte varit aktuellt tidigare, säger Dietrich till The Telegraph, som först skrev om det nya tipset i jakten på kaparen.