Dewani utlämnas till Sydafrika

Uppdaterad 2011-11-13 | Publicerad 2011-09-28

Misstänks ha mördat svenska Anni

Brittiske Shrien Dewani ska utlämnas till Sydafrika för mordet på sin svenska fru Anni.

Beslutet från Storbritannien kommer efter fyra månaders utdragna förhandlingar.

Shrien och Anni Dewani.

Storbritanniens inrikesminister Theresa May har godkänt utlämningen av den brittiske affärsmannen till Sydafrika, skriver brittiska The Guardian.

Dewani står anklagad för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni under parets bröllopsresa till Kapstaden i november förra året.

Han har nu två veckor på sig att överklaga utelämningsbeslutet till högsta domstolen, sa en talesman för det brittiska inrikesdepartementet på onsdagen.

Sviktande mental hälsa

Sydafrika har velat ha Shrien Dewani utlämnad misstänkt för mord, kidnappning, väpnat rån samt anstiftan till samtliga dessa brott.

Men beslutet om utelämning har dröjt, bland annat på grund av Dewanis sviktande mentala hälsa.

Under de utdragna förhandlingarna argumenterade Dewanis advokater att den anklagade var för sjuk och att en utlämning till Sydafrika skulle bryta mot hans mänskliga rättigheter.

Tvångsintagen på sjukhus

Efter ett självmordsförsök och ett våldsamt utbrott där han kastade porslin omkring sig blev Dewani tvångsintagen på ett högsäkerhetssjukhus.

Försvaret hävdade också att fängelseförhållandena i Sydafrika strider mot de mänskliga rättigheterna och att Dewani riskerade tortyr.

Sydafrika ska, enligt försvaret, också ha påverkat utredningen på ett sådant vis att Dewani inte kan antas få en rättvis rättegång.