Flera bränder i Gottsunda – räddningstjänsten dröjde timmar

Uppdaterad 2017-11-23 | Publicerad 2017-11-22

18.39 – då kom det första larmet om en brand i Gottsunda.

Ett garage började brinna och SOS fick larmsamtal om flera bilbränder. Ändå dröjde det till 21.34 innan räddningstjänsten kom för att släcka.

Polisen befarade att brandbilarna skulle mötas av stenkastning.

– Ja det stämmer, man har avvaktat. Vi kan inte utesluta att det rör sig om vedergällning för arbete vi har utfört i området under måndag och tisdag, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

Det första larmet var om en brand i en soffa.

Sedan följde flera larmsamtal om bränder i bilar och i ett garage i områdena Valsätra och Gottsunda.

En person som bor i området såg från köket hur garaget brann.

– Jag har min bil där. Jag köpte den i juli, den är begagnad, men det är en importbil, säger personen till Aftonbladet.

När han kom ut på gatan mötte han sin granne som redan larmat polis och räddningstjänst.

– Vi stod 45 minuter, en timme. Ingen kom, säger personen till Aftonbladet.

Han bedömer att det står ett 50-tal bilar i garaget, som brann med öppna lågor.

– Det ligger rök över hela området, säger personen.

”Personalens säkerhet först”

Polisen bekräftar att man medvetet dröjde med att skicka dit patruller och räddningstjänst.

– Det är ur säkerhetsaspekt. Vi har under flera tillfällen har vi blivit attackerade och angripna av stenkastning i området, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Uppsalapolisen ringde in personal från övriga region Mitt och Stockholmspolisen. Poliser mer hjälm och förstärkningsvapnet MP5 syntes på platsen. Först när man fick ihop tillräckligt många patruller för att eskortera räddningstjänsten åkte man till Gottsunda för att släcka bränderna.

– Det är naturligtvis beklagligt för boende i området. Men vi måste sätta säkerhet för vår personal i första rummet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för polisen region Mitt.

Kunde inte utesluta hämnd

Under måndagen och tisdagen genomförde flera myndigheter en samordnad operation mot organiserad kriminalitet i Valsätra och Gottsunda.

– Kronofogden, Uppsala kommun, parkeringsbolag, Polisen, Tullverket och bostadsbolag, bland annat. Det var sju insatser inom ramen för operationen, säger Lisa Sannervik på Uppsalapolisen.

Insatserna resulterade bland annat i flera anmälda narkotikabrott. Myndigheterna letade efter efterlysta personer och olagliga vapen och kontrollerade tillstånd för näringsidkare.

När larmen om skadegörelse och bränder kom på onsdagskvällen misstänkte polisen att det kunde röra sig om ett bakhåll för blåljuspersonalen.

– Vi kan inte utesluta att det är någon slags vedergällning för det jobb vi gjort i början av veckan, säger Lisa Sannervik.

Följ ämnen i artikeln