Migrationsverket: Vi litade på uppgifterna från polisen

Publicerad 2013-04-12

Samma dag som utvisningen verkställdes fick Migrationsverket information från polisen om att Selma mådde bra och gick i skolan.

– Vi litar på uppgifterna vi får in, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det hela kan dock handla om en missuppfattning. För enligt chefen för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg, Willy Aflarenko, är uppgiften om att flickan mår bra gammal, skriver SR.

"Missuppfattning”

– Då måste det ha blivit en missuppfattning från Migrationsverkets sida. För den fjärde mars så ringde vi på dörren och då var flickan, som vi tyckte i alla fall, frisk. Sedan dess har inte vi haft någon kontakt med familjen i övrigt, säger Willy Aflarenko.

Familjen har själva berättat för Aftonbladet om kvällen den 4 mars, då polisen knackade på. Det var efter den händelsen Selma, 14, började uppvisa uppgivenhetssyndrom.

”Ansvaret låg hos polisen”

Migrationsverket, som hänvisar till utlänningslagen, menar att ansvaret för om flickan var i skick att avvisas låg hos polisen. I lagen står att den myndighet som ska verkställa avvisningen, alltså gränspolisen i det här fallet, ska kontakta Migrationsverket om de anser att avvisningen inte kan verkställas. Men så har inte skett.

Efter medicinsk konsultation på flygplatsen gjordes bedömningen att flickan kunde flygas till Kosovo. Enligt polisen följde de Migrationsverkets beslut om att det inte fanns några hinder för avvisning.

– Därför beslutade vi att vi skulle verkställa personen, säger Willy Aflarenko.

Trots att hon låg och sondmatades?

– Men det är inte vi som avgöra om hon är sjuk eller inte.