Över 800 män kartläggs av polisen

Publicerad 2013-03-03

Polisen försöker kartlägga de män som utgör ett hot mot barn på nätet. (Obs, bilden är arrangerad, personen på bilden har inget samband med artikeln.)

Polisens lista på nätpedofiler växer hela tiden.

Just nu kartläggs 865 män.

– Vi bedömer att alla är kapabla att begå sexbrott mot barn, säger kriminalinspektör Jörgen Lindberg.

"Grooming" – att ta kontakt med barn i sexuellt syfte – har varit olagligt sedan 1 juli 2009.

Syftet med lagen var att polisen skulle kunna arbeta förebyggande och på så sätt stoppa sexbrott mot barn innan de hunnit ske.

Men lagen har visat sig tandlös. Hittills har få fällts för brottet – och bara en enda person för enbart just kontakt med barn i sexuellt syfte.

Rikskriminalens grupp mot sexuella övergrepp mot barn arbetar med att kartlägga aktiva nätpedofiler. Och listan blir allt längre. I skrivande stund kartläggs 865 personer – 300 fler än för ett år sedan.

”Alla är kapabla att begå sexbrott mot barn”

Alla är män, och alla är kapabla att begå sexbrott mot barn, enligt polisens bedömning.

– Ofta rör det sig om ett kontinuerligt fiskande efter kontakter med barn. Hur många som är beredda att begå våldtäkt är svårt att spekulera i, men vi bedömer att alla är kapabla att begå sexbrott mot barn, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg.

Utöver våldtäkt mot barn kan det bland annat röra sig om utnyttjande av barn för sexuell posering eller sexuellt tvång. För att någon ska dömas för grooming krävs att barnet och den vuxna planerar ett möte, och att den vuxna gör något aktivt för att mötet ska komma till skott, till exempel köper en tågbiljett.

”Hoppas att lagen ändras”

Att bevisa brott är i stort sett omöjligt med nuvarande lagstiftning, eftersom det hela ofta görs upp på Skype eller andra forum dit polisen inte har tillgång, enligt Jörgen Lindeberg.

– Vi har järnkoll på de här männen, men vi kan inte sätta fast dem förrän det är för sent. Det är frustrerande, säger Jörgen Lindeberg.

Nu hoppas han på att lagen ska vässas.

– Det pågår en översyn av lagstiftningen som ska presenteras senare i vår. Vi hoppas att lagen ska ändras så att den ger oss verktyg att bli mer offensiva och ingripa tidigare, innan barnen råkar illa ut, säger Jörgen Lindeberg.