SD: ”Åsikter som absolut inte hör hemma i vårt parti”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-12-01

Curt Linusson, högerextrem politiker med nazistsympatier, väntas ta en SD-plats i Lidköpings kommunfullmäktige.

Det har fått kommunen att kontakta polis och vaktbolag.

Nu uppmanar Sverigedemokraterna Linusson att avsäga sig platsen.

Sverigedemokraten Christian Wallin i Lidköpings kommunfullmäktige har bestämt sig för att flytta från kommunen och lämnar därför sin plats.

Välkänd i nazistkretsar

Någon ersättare finns inte, och enligt länsstyrelsen blir det då Curt Linusson, medlem i Svenskarnas parti, som med sina sex personröster får platsen.

Linusson har varit medlem i SD tidigare och är ett välkänt namn i nazistiska kretsar. Han har tidigare dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Men SD vill inte företräda Curt Linusson, och Linusson själv vill inte företräda SD. Till P4 Skaraborg säger han:

– De är snäppet vekare i flyktingfrågan än vad exempelvis Svenskarnas parti är. Sverigedemokraterna menar ju att man ska ha en öppen svenskhet. Det vill säga att om man kommer hit och är här några månader, äter grynkorv och så vidare, då är man svensk. Det menar vi är en förbannad lögn.

"Uppenbart en slags kupp"

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att partiet skulle sätta stopp för Linusson om man kunde.

– Kunde vi skulle vi inte tillåta det här, så klart. Det här är en person som har åsikter som absolut inte hör hemma i vårt parti. Det tror jag att alla känner till, säger han.

Kinnunen beskriver historien om Linussons intåg i fullmäktige som en "kupp" från nazister i kommunen.

– Valsystemet ser ut som det gör, det är en följd av att vi inte hade stängda listor. Det är uppenbart att det här var någon slags kupp, fem nazister skrev samma namn för att försöka få in honom bakvägen, säger han.

Nästa möte i Lidköpings kommunfullmäktige väntas, enligt TT, äga rum om en dryg vecka. Därför har kommunens säkerhetsstrateg, Stefan Gustafsson, kontaktat både polis och väktare inför eventuella ordningsstörningar.

– Jag har uppmärksammat en oro hos en del ledamöter den senaste tiden och har därför inlett en dialog med polis och väktare, säger han till Aftonbladet.

Förbereder sig för störningar

Gustafsson menar att man framför allt förbereder sig för motdemonstrationer och åhörare som kan tänkas störa mötesordningen.

– Det har vi ju sett exempel på tidigare, exempelvis i Grästorp. Det är ändå en högerextrem person vi talar om här, och det känns bra att vi är förberedda om något skulle ske.

Just nu kan han dock inte se någon hotbild.

– Inte i dagsläget.

Kjell Hedvall, kommunalråd (S) i Lidköping, tar säkerhetspådraget med ro. Enligt honom är det inte ens klart att Linusson får SD-platsen.

– Vi tar en dag i taget. Mest handlar det nog om att kunna sätta in väktare om det skulle bli stökigt vid mötet. Den yttre säkerheten ansvarar polisen för, säger han.

Följ ämnen i artikeln