Han får inte bedriva renskötsel - gör DO-anmälan

Publicerad 2012-09-23

Anders Naeselius vill bedriva rennäring – men hans makes hemby motsätter sig ansökan.

Anders och Erick gifte sig för drygt ett år sedan.

Erick kommer från en samisk by och nu vill Anders, likt sin make, bedriva renskötsel.

Samebyn Malå har motsatt sig Anders ansökan som nu har anmält ärendet till diskrimineringsombudsmannen.

Anders Naeselius gifte sig förra sommaren med sin make, Erick. Kort därefter skickade Anders in en ansökan om att få bedriva rennäring till Sametinget. Enligt Rennäringslagen ska en person som gifter sig med någon som bedriver rennäring också få göra det.

– Eftersom min make bedriver rennäring så vill jag också kunna göra det, säger Anders.

Från Sametinget har ärendet gått på remiss till samtliga samebyar. Ericks hemby, Malå Sameby, motsätter sig ansökan och menar att Erick inte själv har bedrivit renskötsel.

– Han är vad man kallar husfolk, när renskötsel har bedrivits inom familjen men inte av personen själv, säger Jan Rannerud som är ordförande för Malå Sameby.

”Konstig tolkning”

Enligt Anders är det en konstig tolkning som samebyn gör.

– Min make var ute i skogen och aktiv i rennäringen hela tiden fram tills han flyttade ner till Stockholm.

Anders ärende har nu skickats tillbaka till Sametinget som ska fatta beslut i ärendet under nästa vecka. Han har dessutom anmält byn till diskrimeringsombudsmannen då han anser att hans sexuella läggning skulle ligga till grund för byns svar.

– Det enda vi kan göra är att förhålla oss till reglerna och det är det enda vi har gjort, säger Jan Rannerud.

Stefan Mikaelsson är ordförande i Sametinget och försöker dessutom utmana normen om vad som är en samisk man. Stefan har bland annat uppmärksammats för att måla sina naglar och bära nylonbyxor. Han menar att det finns en rädsla för homosexualitet inom det samiska samhället.

– Homosexualitet är något som nästan inte finns inom det samiska. Man är rädd och då är det klart att vissa beslut tas av fel orsaker.

”Många lämnar byn”

Stefan menar att det enda som bör vara viktigt när man tar beslut om vem som ska få bedriva rennäring är hur bra personen är på att samarbeta. Sexuell läggning har inget att göra med renskötseln, säger Stefan Mikaelsson.

I sin anmälan skriver Anders att byn har tänjt på reglerna flera gånger tidigare, bland annat ska en kvinna fått ett så kallat renmärke trots att hon inte uppfyller de krav som ställe i Rennäringslagen.

Ingrid Inga är ordförande i Sametingets rennäringsnämnd. Hon säger att den här typen av tvister har blivit allt vanligare.

– Många lämnar byn för att studera en tid och återvänder senare. Då är det upp till byn att besluta om det finns plats för fler personer som bedriver renskötsel, säger Ingrid Inga.

”Både samisk och svensk”

Om Anders skulle få avslag även i Sametinget är han beredd att ta ärendet vidare i förvaltnings- och kammarrätt.

– Jag tycker det här är en viktig fråga för mig och min make. Vi vill ha både en samisk och en svensk identitet

Han säger att det är tråkigt att det ska behöva gå så långt och är noga med att påpeka att det inte är alla medlemmar i Malå som motsatt sig hans ansökan.

Anders berättar att det finns förhållandevis många homosexuella renskötare, men som inte vågar komma ut på grund av rädsla för hur samhället ska reagera.

– Det är klart att jag hoppas att det här ska kunna öppna upp för fler samer, säger Anders.