Skottskadad kvinna hårdbevakas av polis

Publicerad 2013-02-14

Den 59-åriga Nässjökvinna som skottskadades allvarligt i samband med att hennes make blev mördad hårdbevakas på sjukhuset av polis.

Enligt vad Aftonbladet erfar bedömer polisen att det finns en hotbild mot kvinnan.

Samtidigt begär mordutredarna i Småland nu hjälp av Rikskriminalpolisen.

Det var på söndagskvällen den 3 februari som ett par i Nässjö blev skjutna i sin bostad av en okänd gärningsman. Den 61-årige mannen avled av sina skador och hans 59-åriga hustru blev allvarligt skottskadad. Hon vårdas fortfarande för sina skador.

Hotbild

Enligt uppgifter till Aftonbladet bevakar nu polisen den skottskadade kvinnan dygnet runt på sjukhuset. Man bedömer att det finns en hotbild mot 59-åringen och befarar att gärningsmannen kan tänkas ta sig till henne.

Ingen misstänkt gärningsman är gripen i ärendet. En 32-årig man greps några dagar efter skottdådet, misstänkt för mordet och mordförsöket, men han släpptes igen efter ett par dagar.

Vill ha hjälp från experter

För att komma vidare i utredningen har nu polisen i Jönköpings län bett Rikskriminalpolisen om hjälp. Mordutredarna i Småland vill få hjälp med att ta fram en gärningsmannaprofil.

– Ja, det stämmer. Det har kommit in en begäran från polisen i Jönköpings län, säger Eva-Marie Aghede på Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp.

Gruppen består av nio experter - poliser med lång erfarenhet från utredningar av grova brott, kriminaltekniker, beteendevetare och rättsläkare.

– Det kan vara bra med nya infallsvinklar utifrån, säger Bo Gunnarsson, länsvakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, till TT.

Ska lösa de svåraste fallen

 De nio experterna i gärningsmannaprofilgruppen hjälper landets polismyndigheter vid särskilt komplicerade utredningar, till exempel grova våldsbrott, sexualbrott, utpressning, hot och mordbränder. Gruppen driver inga egna utredningar utan kopplas in när polismyndigheterna ber om hjälp.

 Gärningsmannaprofilgruppen består av poliser med lång erfarenhet från utredningar av grova brott. Kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare ingår också i gruppen. Den tvärvetenskapliga kompetensen ger nya infallsvinklar och teorier som hjälper de lokala utredarna i det fortsatta utredningsarbetet.

 Gruppen kan också kopplas in vid äldre ouppklarade fall. De kan se över den kriminaltekniska delen för att se om spår kan bearbetas med nya undersökningsmetoder som inte fanns då brottet begicks.

Källa: Polisen