Flygplanshaveri i Skellefteå

Publicerad 2012-09-22

En man omkom efter att ett mindre sjöflygplan havererade i sjön Lillblåbergsträsket, ett par mil väster om Skellefteå.

Larmet nådde polisen strax efter halv åtta på lördagsmorgonen.

– Några älgjägare hörde ett konstigt ljud, en plåtaktig smäll och sen blev det tyst, säger Peder Jonsson, informationsansvarig på Västerbottenpolisen till TT.

Jägarna tog sig ner till sjön och påträffade det havererade planet vid halv åtta-tiden på lördagsförmiddagen.

Planet låg uppochner

Vid strandkanten möttes älgjägarna av en kvinna som de hjälpte.

– Hon var nerkyld och fick hjälp att komma upp och få varma kläder, säger Peter Markstedt, insatsledare på räddningstjänsten i Skellefteå till Aftonbladet.

Planet ska ha hamnat upp och ner i sjön, men har kunnat vändas. En person lyckades ta sig ut själv och är oskadd. Strax innan tiotiden hittade räddningstjänstens dykare en man som satt fast i planet.

Mannen omkom i samband med olyckan.

Har förts till sjukhus

Den andra personen, en kvinna, som lyckades ta sig ut ur planet själv är lindrigt skadad.

Räddningstjänsten jobbar med att begränsa utsläppet av flygbränsle i sjön efter olyckan, som ska ha skett i samband med att planet skulle starta.

Enligt polisen rör det sig om ett så kallat ultralätt flygplan. Det medför att olyckan inte kommer att utredas av statens haverikommission utan av polisens tekniker.

– Olycksorsaken har vi ingen aning om, det ska startas upp en utredning. Iom att det är ultrarött plan. Vi kommer att beslagta planer och genomföra en teknisk undersökning på plats för att bringa klarhet i vad som hänt, säger Michael Liljenberg, länsvaktahavande befäl polisen Västerbotten.

”Hörde konstigt ljud”

– Några älgjägare hörde ett konstigt ljud, en plåtaktig smäll, sen blev det tyst. De tog sig ner till sjön och påträffade planet havererat, säger Christer Haglund vid Sjö- och flygräddningscentralen, som inledningsvis ledde räddningsinsatsen.

Tipsa |
Aftonbladet
Interaktiv karta -
hitta.se