Stal familjens identitet – tog halv miljon i lån

Publicerad 2013-04-05

 Tecknade 20 sms-lån med deras e-legitimation  Susann: Jag fick panik

Familjen Schwarz reste bort över sportlovet.

Då passade bedragare på att teckna över 20 banklån i deras namn.

– Jag fick panik, lånen bara ramlade in, säger mamma Susann.

En dag ringde en bank som småbarnsföräldrarna Susann Schwarz och maken Michael inte är kunder hos. De ville kontrollera ett lån som Susann ansökt om. Snart skulle det visa sig att de hamnat i en hel härva av lån de inte tagit.

Någon hade kapat Susanns och Michaels identiteter med hjälp av e-legitimationer och använt dem för att ansöka om olika typer av lån.

Flera drabbade

På en dag togs över tjugo sms-lån i familjens namn.

– Det start­ade vid ett och vi spärrade våra personnummer vid tre­tiden. Under två timmars tid hade de fått ut jättemycket pengar, säger Susann.

Senare visade det sig att flera familjer i bostadsområdet i Helsingborg var drabbade. Totalt hade bedragarna ansökt om lån för en halv miljon kronor i familjen Schwarz namn.

– Hade banken inte ringt hade vi inte vetat om det, säger Susann.

”Bevakade posten”

Nu lever familjen med spärrade personnummer. Ingen – inte ens de själva – kan ta lån, öppna bankkonton eller köpa på avbetalning i deras namn.

– Jag kan inte fatta hur de lyckats göra en e-legitimation i vårt namn. Vi hade planerat att köpa ny bil men det sket ju sig nu. Hellre att jag inte kan handla än att andra kan handla i mitt namn.

Händelsen är polisanmäld, men än så länge har familjen inte fått något besked om vad som inträffat. Själva tror de att någon bevakat deras post för att snappa upp brevet från onlinebanken.

Bankfakta

Enligt Bankföreningen finns ett 15-tal banker för privatpersoner som bara finns på internet och därmed inte har möjlighet att själva göra en ID-kontroll innan konto öppnas.

I Sverige finns tio banker som lämnar ut BankID som är den vanligaste typen av e-legitimation. Telia ger ut en annan typ.

BankID uppskattar att fyra miljoner svenskar använder e-legitimationen och att den används för 250–300 miljoner transaktioner 2012.

SÅ GICK E-BLUFFEN TILL

Tecknade bankkonto i familjens namn

Stal bekräftelsebrevet med inloggningsuppgifter

Loggade in och beställde e-legitimation via bankens webbsida

Tog ett stort antal lån på kort tid i familjens namn