Sålde hyreskontrakt – till 15 personer samtidigt

Uppdaterad 2020-11-04 | Publicerad 2012-11-05

Marlene Eklund, 21, lurades av Blocketbedragare

5 500 kronor i förskottshyra så är andrahandskontraktet ditt.

Det beskedet fick Marlene om en lägenhet i Blåsut i Stockholm. Problemet var bara att 14 personer till hade fått höra samma sak.

– Säljaren verkade så trovärdig och pålitlig, så man tänker inte att det ska vara något fel, säger Marlene Eklund, 21.

I dag skulle Marlene Eklund äntligen skriva på kontraktet och få nycklarna till en ny lägenhet. Just nu bor hon hos en kompis, men det är ständigt hoppande mellan boenden, berättar hon.

Marlene såg en Blocketannons för ett andrahandskontrakt på en 1,5-rumslägenhet i södra Stockholm. Marlene pratade med annonsören, Sofia, och fick se bilder på lägenheten. Annonsen togs ner från nätet och allt verkade vara i sin ordning.

– Annonsören sa att hon bodde i Göteborg och ville ha en förskottshyra som ersättning för att åka upp till Stockholm och lämna nycklarna. Det lät rimligt, säger Marlene.

Femton personer lurade

Väl på plats på adressen förstod hon snabbt att något var fel. Inne i trapphuset stod inte annonsörens namn på namntavlan och på lägenhetsdörren stod ett namn hon inte kände igen.

Kort efter Marlene dök ytterligare personer upp i tron om att de skulle få ett lägenhetskontrakt.

– Egentligen hade jag det på känn redan innan. Sofia hade inte svarat i telefon på förmiddagen, vilket kändes skumt. Men jag ville åka dit och kolla ändå, säger Marlene.

Fejkad betalning

Totalt kom femton personer för att få nyckel, skriva på kontrakt och godkänna överföringen via Blocket.

När Aftonbladets reporter och fotograf anländer till platsen står sju personer fortfarande kvar på platsen, påtagligt skärrade.

Alla tycker de att annonsören gett ett så trevligt och förtroendeingivande intryck att de valde att betala förskottshyran.

Men annonsören hade inte använt Blockets egna betalningssystem, utan hade bara fått det att se likadant ut. Pengarna gick direkt in på ett privat konto. Kvinnan hade dessutom inte använt sig av sin egen identitet.

Vanlig bedrägeriform

På Stockholmspolisens bedrägerirotel säger man att den här typen av bedrägerier är väldigt vanliga. Lars Minnedal är kriminalinspektör och har sett ett stort antal liknande fall.

– Det brukar vara väldigt fina lägenheter, till ett inte sällan ganska rimligt pris. Ofta sker bedrägerierna vid terminsstart, när unga människor är som mest desperata.

”För öppet”

Lars Minnedal menar att det är lätt att kapa någons identitet i och med den svenska offentlighetsprincipen.

– Den nyttjas som ett verktyg av bedragarna. Jag väntar bara på en storm av bedrägerier, som kommer att komma om det inte sker en förändring.

Målvakter i beroendeställning

För Marlene och de andra som lurats i detta fall finns ett hopp: att det går att spåra den som står bakom kontot där de har satt in pengar.

Men det behöver inte betyda att man hittar den verkligt skyldiga.

– Vi hittar alltid en person om vi har ett kontonummer. Men ofta använder sig den här typen av personer av målvakter. Man låter en annan person stå med sitt konto. Det kan vara en missbrukare, kriminell eller annan som står i beroendeställning till bedragaren, säger Lars Minnedal.

”Ta större ansvar”

Till Marlene och de andra lägenhetssökarna har Lars ett viktigt tips: kontrollera alltid en annons uppgifter, se om allt stämmer. Han menar också att man inte kan lasta Blocket eller någon annan försäljningssida för den här typen av bedrägerier.

– Man kan ringa hyresvärden i huset och fråga om allt stämmer. Man köper inte en bil för att någon skickat en bild och lovat att den är ”väldigt fräsch”. Man måste ta ett större personligt ansvar.

Tappat förtroendet

För Marlene och de andra fortsätter nu sökandet efter ett boende. Men Marlene kommer inte att söka på Blocket.

– Det är tyvärr för många som luras, jag har tappat förtroendet.