Sveriges bästa macka – en ren dröm

Publicerad 2012-11-09

Sarah Wennström är svensk mackmästare år 2012.

Med mackan "Rendröm" vill hon bjuda på en smak av Norrland.

– Jag är helt chockad, det var så många duktiga med i år.

Finalen i Mack-SM hölls på mässan "Mitt Kök" på Stockholmsmässan. Totalt åtta mackmakare hade tagit sig till finalen.

Varje deltagare skulle göra 20 mackor på 45 minuter.

Sarah Wennström, 22 år från Gällivare, lyckades med sin norrlandsmacka "Rendröm" övertyga den läckergommade juryn om att hon är årets bästa mackmakare.

– Det är så roligt, bara att vara topp åtta i Sverige kändes som en vinst, säger Sarah Wennström.

Gudomligt gott

Mackan består av ett surdegsbröd, wasabi-philadelphia, rökt och gravat renkött, en marmelad på äpple, ingefära och vanilj samt ärtskott och inlagda morötter.

– Den var gudomligt god! Alla ingredienser passade så bra ihop, säger Günther Koerffer som är juryns ordförande.

I detta kan Aftonbladets reporter inte göra annat än att instämma.

Resa till Dubai

Förutom att mackorna skulle smaka gott som en helhet, bedömdes de även på delmoment som äta på språng, utseende och kostnadseffektiv tillverkning.

Förutom en glänsande vinnarpokal fick Sarah även ta emot ett stipendium på 10 000 kronor – inför applåderande mässbesökare och tillresta hemmafans.

Pengarna ska gå till utbildning inom mack- och konditorbranschen.

– Det pratas om en resa till Dubai, det vore väldigt roligt, säger Sarah Wennström.

"Annat än köttbullemackor"

På andra och tredje plats kom Pia Frederiksen från Östersund och Malin Larsson från Sandviken.

Årets tävling var den tionde i ordningen och har ett uttalat syfte.

– Att få fram lite roligare mackor än köttbullemackor och liknande, säger Günther Koerffer.