”Visste att hon skulle dö snart”

Publicerad 2012-05-03

Maria visste att hon snart skulle dö.

Det hävdar en nära vän till den mördade 19-åringen:

– Två veckor innan hon dog pratade hon med socialtjänsten om sin begravning, säger vännen.

19-åriga Maria mördades i Landskrona förra måndagen. I dag sitter hennes 16-årige bror häktad för mord, medan modern är häktad för anstiftan till mord. Marias vägran att följa hederskulturens krav på unga kvinnor orsakade mordet, enligt polis och åklagare.

Pratade om sin begravning

Nu berättar en nära vän att Maria vid sitt sista möte med socialförvaltningen i Landskrona hade pratat om sin begravning:

– Hon förklarade för mig att "man måste vara förberedd". Det verkar som att hon kände på sig att något skulle hända, säger vännen.

Det var inte enda gången som Maria pratade om döden:

– Om vi gick förbi en kyrkogård kunde hon säga att "det är min tur snart", berättar vännen, som också säger att Maria pratade om att skaffa en pistol för att skydda sig.

Dödshot från mamman

Mamman uttalade nyligen ett dödshot mot dottern för att hon levde ensam och därmed bröt mot hederskulturens krav. Det säger en annan kompis till Maria:

– Mamman sade att "jag vill hellre se min dotter stenad framför mina ögon, än att hon går runt och horar sig på stan". Men jag tror inte att hon hade gjort det. Man kanske säger sådana saker för att man är arg och besviken, säger kompisen.

Maria har själv i en bandad intervju med två studenter sex dagar före mordet berättat om hur mamman sade att "du är en skam för familjen" när Maria meddelade att hon skulle flytta hemifrån och att mamman några dagar senare – i januari 2011 – misshandlade och dödshotade henne:

– Hon ströp mig och då kunde jag knappt andas. Sen började hon hota mig. "Vänta bara tills du somnar, jag vet att du inte kan låsa dörren, då kommer jag och dödar dig, tro inte att du kommer att leva efter det här", sade Maria i intervjun.

Ville gifta bort henne igen

Maria återupptog kontakten med mamman i början av året, men avbröt den igen i februari. Det skedde efter att mamman börjat prata om att ännu en gång gifta bort Maria i Irak, där hon blev tvångsgift som 15-åring efter att fadern kidnappat henne dit:

– Mamman sade att hon skulle hitta en man i Kurdistan åt Maria. När hon fick höra sådan skit igen, så började Maria ta avstånd från mamman. Hon försökte ge mamman en chans, men mamman sabbade sina chanser genom att säga sånt till henne.

Kompisen menar att brodern kan ha påverkats att döda sin syster av släktingar:

– Brodern har blivit hjärntvättad av sin omgivning. En kurdisk bror vill inte ha en syster som går runt och gör som hon vill, men samtidigt älskade han henne. På staden såg man dem snacka med varandra, de var alltid jättefina tillsammans.

Pappan hade stort inflytande

Fyra dagar före mordet på Maria hämtade brodern ut ett nytt pass. Innan dess hade han inget pass:

– Han skulle åka till sin pappa i Kurdistan, säger Marias kompis.

Hon hävdar att pappan hade stort inflytande över brodern.

– Jag tror inte att pappan accepterade att Maria bodde utan sina föräldrar, i socialens lägenhet. När Maria bodde i Irak slog, piskade och brände pappan henne. Det har hon berättat.

Trots Marias bakgrund och hoten mot henne valde socialtjänsten att inte ge henne ett skyddat boende, vilket kompisen är mycket upprörd över:

– De är slöa människor som inte brydde sig om någonting. Maria sade flera gånger till socialen att hon ville flytta till Malmö eller Stockholm. Men de sade att "där kan du inte bo, det har vi inte råd med". De trodde säkert att hon skulle klara sig fint och att inget skulle hända, oavsett hur nära hon bodde mamman.