Då passade pengarna från riskkapitalisterna

Publicerad 2012-02-25

­­– Carema-skandalen blev droppen, säger Elisabeth Ohlson Wallin, ”Ecce Homo”-fotografen som är känd för sina provokativa bilder.

Nu har S-tidningen Tiden publicerat hennes senaste verk: ett montage där statsminister Fredrik Reinfeldt står i blöja, med kisset rinnande längs benen. Enligt fotografen är det satir som ska väcka debatt om vanvården på privata äldreboenden.

DN:s ledarsida är upprörd och kallar bilden ”osmaklig”.

Själv retar jag mig mest på dubbelmoralen.

För bara några år sedan gjorde Elisabeth Ohlson Wallin nämligen ett pr-jobb för en annan av de stora vårdkoncernerna – Attendo­ Care. Också det kontrollerat av ett riskkapitalbolag, IK Investment, vars VD nyligen åkte på en skattesmäll på hisnande belopp, nära en miljard kronor. Detta efter att ha skeppat i väg ­inkomster till skatteparadiset Jersey.

Och precis som Carema har Attendo dragit på sig många Lex Maria-anmälningar genom åren. De handlar om åldringar som inte fått sår omlagda på veckor, cancersjuka som tvingats ligga så länge i sin avföring att den torkat fast. Fall av misshandel av dementa patienter, slarv med såväl medicinering som bashygien och tandborstning.

Men när Ohlson Wallin och Attendo lanserade fotokampanjen ”Livet med tiden” 2007 syntes inte ett spår av dessa missförhållanden. Inte en överfull kissblöja så långt ögat nådde.

Istället: fina porträtt av gamla människor med värdighet. 90-åringar stylade med blommor i håret och jättemysiga rum på Attendo-hemmen. Ålderdomen som den kunde ha sett ut, om inte vårdbolaget vore så giriga.

Samtidigt som utställningen med de köpta reklambilderna turnerade runt i landet och visades i Skara, Tidaholm och Rågsved kom nya skräckrapporter om vanvård på Attendos boenden.

Men Elisabeth Ohlson Wallin var tyst. Kanske var pr-pengarna från uppdragsgivaren viktigare.

Att även hon nu reagerar på vårdskandalerna är utmärkt. Men varför trillar droppen ner först när Attendos främsta konkurrent är i blåsväder? För att det är ”inne” att göra nidbilder av statsministern?

Att vi tittar bort när det inte passar våra syften att reagera, är ju själva grunden för problemen inom äldrevården. Att man låtsas bry sig om de gamla, när man i själva verket är intresserad av vinsten de kan generera.