Fortsatta utförsäkringar – trots regeringens nej

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2014-12-13

Regeringen ville ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

Men eftersom riksdagen röstat igenom Alliansens budget blir det inget stopp för utförsäkringarna.

– Resultatet blir fattigdom, inte arbete, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Sedan Alliansen år 2008 införde en gräns för hur länge man kan få sjukpenning har cirka 90 000 människor utförsäkrats.

Reformen har kritiserats av många, men tvärtemot den nya regeringens förslag beslutade riksdagen på fredagseftermiddagen att gränsen inte kommer att slopas.

– Vi anser att det vore förödande eftersom det på nytt skulle ställa människor i permanent utanförskap. Det värsta för en människa är att år efter år vara sjukskriven och bli förtidspensionerad utan att någon frågar efter en och undersöker om arbetsförmågan har blivit bättre, säger Lotta Finstorp (M(, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

”Tydlig stupstock”

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i socialförsäkringsutskottet, beklagar beslutet.

– Med dagens beslut pekar allt på att ytterligare över 13 000* kommer att utförsäkras under 2015, säger han.

Men finns det inte en poäng med att man med två och ett halvt års mellanrum prövar om människor kan komma ut i arbetslivet igen?

– Definitivt. Tidsgränserna för vad myndigheterna ska leverera och hur man ska kunna få en rehabilitering som hjälper en tillbaka, det är inte problemet. Problemet är att den gamla regeringen införde fyrkantiga regler som gör att människor utförsäkras. Och då blir resultatet fattigdom, inte arbete, det blir en väldigt tydlig stupstock, säger han och fortsätter:

– Det är inte politikerna som ska sätta de här fyrkantiga gränserna, utan vi behöver ha en sjukförsäkring som garanterar en ekonomisk trygghet under tiden du är sjuk och en rehabilitering så att du kommer tillbaka till arbete.

”Behövs bättre rehabilitering”

Även Lena Finstorp ser att det finns utrymme för förbättringar.

– Inte minst rehabiliteringen måste bli effektivare och komma fler människor till del. Jag skulle även gärna se att hälso- och sjukvården fick ett tydligare uppdrag mot arbetsförmåga, att lindra och bota med tanke på att människor ska komma tillbaka till arbete så fort som möjligt, säger hon.

* Försäkringskassan har på uppdrag av Dagens Arena gjort en prognos som visar att 13 200 personer kommer att utförsäkras 2015.

Följ ämnen i artikeln