Tildes förslag blev verklighet

Publicerad 2014-07-06

Tilde, 9, saknade fritids så mycket att hon bestämde sig för att ändra på reglerna. Brevet till politikerna i Östersund blev grunden till ett kommunalt beslut. Nu får barn med småsyskon fortsätta gå på fritids, tack vare Tilde.

När lillebror Oscar kom till världen förlorade Tilde sin plats på fritids. Det gjorde henne så ledsen att hon med skrev ett brev till kommunpolitikerna i Östersund. Hon bestämde sig för att ändra på fritidsförbudet.

– Jag kände mig utanför när jag inte fick vara med mina kompisar på fritids, säger Tilde.

När ett barn som går på fritids får ett småsyskon, får inte barnet längre gå kvar på fritids. Så ser reglerna ut just nu. Men det har Tilde ändrat på. Hennes medborgarförslag har blivit verklighet. Till hösten gäller nya regler i Östersund. Nu har fritidsbarn rätt till sin plats även när de får ett syskon.

– Tilde var jättearg och ledsen när hon inte fick vara med på aktiviteterna på fritids. Hon mådde inte bra av att gå hemma, säger mamma Helen Bohm.

”Först tyckte jag att det verkade skönt att gå hem tidigt, men sen blev jag jätteledsen. På fritids gjorde de en massa saker som jag inte fick vara med på...” skrev Tilde till barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal.

I början av juni medverkade Tilde och mamma Helen Bohm på barn- och utbildningsnämndens möte där frågan togs upp.

– De hörde av sig från kommunen och frågade om vi ville komma till mötet. de pratade om förslaget och hur de skulle göra, säger Tilde. 

I mitten av juni kom det glädjande beskedet att politikerna röstat ja. Från och med läsårsstart hösten 2014 får barn mellan 6-9 år till föräldrar som är föräldralediga med ett yngre syskon rätt till fritidsplats 10 timmar per vecka.

– Det känns så roligt, jag visst inte att man kunde göra såhär. Mina kompisar tycker det är häftigt, säger Tilde.

Även mamma Helen har fått positiva reaktioner från andra föräldrar och barn.

– De flesta tycker att detta är positivt. Det förvånar mig att det gick så enkelt att påverka.

Till hösten börjar Tilde fyran och kan inte själv använda de nya bestämmelserna. Men hon är lika glad ändå.

– Nu kan andra gå på fritids, det är bra.