Över 100 döda – på en dag

Uppdaterad 2014-07-21 | Publicerad 2014-07-20

Söndagen är, enligt AFP, den blodigaste dagen i Gaza på fem år.

100 personer – däribland 13 israeliska soldater – har dödats.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sa i ett tv-tal på kvällen att invasionen kan utökas.

Strax innan lunch, svensk tid, uppgav Hamas talesperson Sami Abu Zuhri att rörelsen gått med på ett tre timmar långt humanitärt eldupphör som föreslagits av Internationella Rödakorskommittén för att kunna evakuera döda och skadade. Israel bekräftade därefter att de gått med på eldupphöret – i två timmar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men den humanitära vapenvilan bröts efter en timme, rapporterar BBC.

Kroppar på gatorna

Tusentals människor flyr Shejaiyadistriktet sedan kraftig israelisk granateld lämnat kroppar liggandes på gatorna, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.

Ambulanser har inte kunnat nå stora delar av området längs med gränsen på grund av bombardemanget och räddningstjänsten uppger för AFP att det finns uppgifter om döda och skadade som fångats i de bombade områdena.

Ashraf al-Qudra, räddningstjänstens talesman, säger att 40 människor dödats i distriktet och att 380 människor skadats. Vårdpersonal förhandlar nu med Röda korset om att försöka samordna arbetet i områden som fortfarande beskjuts.

Strax innan lunch, svensk tid, uppgav Hamas talesperson Sami Abu Zuhri att rörelsen gått med på ett tre timmar långt humanitärt eldupphör som föreslagits av Internationella Rödakorskommittén. Även Israel accepterade förslaget. Kort därefter meddelade de israeliska säkerhetsstyrkorna att Hamas brutit vapenvilan.

Utökar markinsats

Tidigare i dag meddelade den israeliska armén att den tänker utöka markoffensiven i Gaza.

"I kväll expanderar markfasen i Operation protective edge, när ytterligare styrkor ansluter sig till insatsen för att bekämpa terror på Gazaremsan", säger Israels armé i ett uttalande.

"Operation protective edge", alltså "Den skyddande eggen", är Israels namn på militärinsatsen som Israel inledde den 8 juli. Sedan dess har 357 palestinier och sju israeler dödats, enligt nyhetsbyrån AFP. Israels armé uppger att 1 333 raketer träffat Israel under den tiden.

Möte i Qatar

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ska i dag träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Qatar i ett försök att få slut på stridigheterna i Gaza, uppger en diplomatkälla för nyhetsbyrån Reuters. Qatar har fungerat som en kommunikationskanal mellan Hamas och världssamfundet och har tidigare framfört Hamas krav för en vapenvila.

Gulfstaten ses som en nyckelspelare i medlingsförsöken eftersom landet agerar värd för ett stort antal islamister i exil, däribland Hamasledaren Khalid Mishal, uppger diplomatkällor. Abbas ska också träffa och samtala med Mishal efter sitt möte med FN-chefen.

100 döda på söndagen

Antalet personer som dödats under dagen i Gaza har nu stigit till 100, efter att 13 israeliska soldater dödats i strider i Gaza.

Det gör söndagen till den mest blodiga dagen i Gaza på fem år, enligt AFP.

– 410 människor har dödats sedan kriget började och fler än 3 020 människor har skadats, de flesta av dem är civila, säger vice hälsominister Yussef Abu Rish.

I ett tv-sänt tal meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagskvällen att "verksamheten utökas efter behov". Det rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.