”Tvingas resa till magsjukehotell”

Publicerad 2014-07-22

Fritidsresor: Vi betalar inte tillbaka

Åk till hotellet eller förlora pengarna.

Fritidsresor är obevekligt.

Nu fruktar familjen ­Oldenburg att sonen ­Morris, 1, ska bli allvarligt magsjuk i Turkiet.

– De tvingar oss att åka, det känns inte alls roligt, säger Malin Oldenburg, 30.

Över 50 svenska hotellgäster insjuknade i mitten av förra veckan på hotellet Seven Seas i Side utanför Antalya. Minst 15 av dem var barn.

Uttorkade gäster har tvingats åka till sjukhus. En av dem, Anna, 18, från Stockholm fick ligga med dropp i två dagar.

Hänvisar till Facebook

Trots att 30 gäster fort­farande är sjuka har Fritids­resor inte informerat resenärer som är på väg till ­hotellet. Den informationen får gästerna först när de ­anländer.

– På plats i Turkiet får man all information man behöver, säger Mathias ­Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

Familjen Oldenburg såg fram emot en efterlängtad resa till all inclusive-hotellet­ – tills de läste om utbrottet i tidningen.

Malin Oldenburg ringde upp Fritidsresor för att kontrollera smittoläget i förrgår. Hon blev hänvisad till resebolagets Facebooksida.

”Kan bli livsfarlig”

– Det var som att de sa ”ring inte hit”. Vi fick veta att vi måste vara på plats för att få information. Om de ­åtminstone kontaktat oss via mejl och informerat om magsjukan hade det känts ­lite mer seriöst.

Malin fasar för ett­årige sonen Morris.

– Jag vill inte att han ska bli allvarligt sjuk på hotellet.

Smittkällan har ännu ­inte lokaliserats på det fyrstjärniga hotellet. Ytterligare tre gäster insjuknade i förrgår.

De resenärer som avbokar sin resa till Seven Seas får ingen ersättning.

– Det finns inga orsaker att inte checka in. Därför gäller våra vanliga inchecknings- och utcheckningsregler. Jag rekommenderar att resa dit, vi skickar inte kunder till en situation som inte är säker. Men det finns inga garantier, säger Mathias­ Bergendahl.

Känner sig tvingade

Familjen Oldenburg kan tänka sig att åka till ett annat hotell eller land – allt för att slippa utsätta barnen för smitta. Efter dagar av övervägande flyger familjen till Turkiet i dag.

– Vi tvingas att åka. Vi har gnetat ihop pengarna till den här resan. Jag har ingen lust att kasta pengarna i sjön, trots att vi inte får ­någon hjälp uppifrån.

34 barn blev sjuka i fjol

Alanya, Turkiet

Magsjuka drabbade 34 barn på fyrstjärniga hotellet ­Pascha Bay i Alanya i juli 2013. Barnen hade diarré och kräkningar och flera av dem fick föras till sjukhus för behandling med antibiotika och dropp. Magsjukan orsakades av bakterien shigella som finns i avföring och sprids genom mat och direktkontakt mellan personer. ­Shigellainfektion är en mycket­ allvarlig sjukdom i fattiga länder. Enligt Smittskyddsinstitutet orsakar den många dödsfall, framför allt hos barn.

Side, Turkiet

Aggressiv magsjuka drabbade 20-25 familjer i juni 2012 på Lyra Resort, Solresors fyrstjärniga hotell. Flera personer fördes till sjukhus för att behandlas med dropp.

Bodrum, Turkiet

Magsjuka drabbade 53 svenskar i maj 2012 på trestjärniga Petunya Beach ­Resort i Bodrum. Gästerna fick magsmärtor, kräkningar och diarré. Flera av dem fick behandlas med dropp.