Mystiskt brev avbryter rättegång

Publicerad 2014-12-16

I dag inleddes den sista rättegångsdagen om mordet på den 8-åriga Yara.

Men fick snabbt avbrytas.

Ett brev till den 32-åriga mannen ska läsas upp.

När den tolfte rättegångsdagen skulle börja vid 9-tiden på tisdagsmorgonen i Blekinge tingsrätt fick den ett abrupt slut. Åklagare Pernilla Åström sa att hon vill att rättegången avbrytas för att hon måste läsa upp ett brev till en av de misstänkta.

Ska översättas

Brevet ska vara skrivet till den 32-åriga mannen, som misstänkts ha mördat 8-åriga Yara Alnajjar, av en släkting. Brevskrivaren kräver att det ska läsas upp för 32-åringen innan sista förhandlingsdagen är slut.

Lagmannen beslutade därför att alla skulle lämna salen så att det fyra sidor långa brevet kan översättas från arabiska till svenska och läsas upp för den åtalade och dennes advokat.

Flydde från Gaza

Yara föräldrar skickade henne till Sverige förra året för att undkomma kriget i Gaza och få en tryggare tillvaro. Hon fick bo hos mammans släkting, den 31-åriga kvinnan och hennes man, som nu står åtalade för mord, i Karlskrona.

Trots flera larm om att flickan for illa gjordes ingenting för att hjälpa henne. I stället mördades hon på valborgsmässoafton.

Enligt åklagaren utsattes Yara för kraftigt våld innan hon slutligen kvävdes till döds. Hon ska bland annat ha slagits med en brödkavel.

Den paragraf 7-undersökning, även kallad liten sinnesundersökning, som 31-åringen har genomgått visar att hon kan lida av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för mordet.

Aftonbladet bevakar händelseutvecklingen under dagen.

Följ ämnen i artikeln