Löfvens hårda lobb för svensk FN-plats

Uppdaterad 2016-06-21 | Publicerad 2015-01-23

Vill se Sverige i säkerhetsrådet 2016

DAVOS. Stefan Löfven har skakat massor av händer och fört en rad samtal öga mot öga.

Orsak: Att lobba för Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

– Jag engagerar mig personligen och träffar många ministrar, regeringschefer och statsöverhuvuden för att tydliggöra att Sverige vill vara där, säger statsministern.

Ända sedan Stefan Löfven (S) tillträdde som Socialdemokraternas partiledare har han gjort klart att han tycker att Sveriges internationella röst har blivit alltför tyst under Fredrik Reinfeldts regeringstid.

Och han har kritiserat den dåvarande regeringen för att inte ha fört en tillräckligt aktiv kampanj för att Sverige ska kunna knipa en plats i FN:s säkerhetsråd.

– De gör ju ingenting. Det går inte att säga att vi ska bli medlemmar och så blir man det, har han tidigare sagt.

Lobbar hårt

Nu, när han själv är statsminister, lobbar han för att ändra på den saken.

Sverige kampanjar intensivt för att lyckas knipa en av de europeiska platserna. Kampen står framförallt mot Italien och Nederländerna.

Under sina dagar i Davos har Stefan Löfven tagit upp frågan om säkerhetsrådet i flera olika sammanhang. Han har lobbat för Sverige och också sökt expertstöd för att få tips för att lyckas.

– Vi har en bra möjlighet. Kampanjen är väldigt aktiv och jag engagerar mig mycket personligen och träffar många premiärministrar, regeringschefer och statsöverhuvuden och framhåller att Sverige bör vara där, säger han.

– Det finns en förväntan och en positiv stämning för Sverige, så vi har en bra chans. Men det blir tufft.

”Kan bidra till att lösa konflikter”

Bland dem han träffat finns Nya Zeelands premiärminister John P. Key. Landet har tidigare fört en aktiv kampanj – med lyckad utgång. Nya Zeeland valdes in för två år i oktober förra året.

– De menar att det inte bara är de stora pengarna som är avgörande. De kom in på en lågbudgetkampanj. Men de står där som ett litet oberoende land. Det är också en fördel och ett bra grundtips tycker jag, säger Stefan Löfven.

Enligt statsministern ska Sverige nu studera närmare hur Nya Zeeland gjorde för att lyckas.

– När vi har den närkontakten med dem så ska vi dra nytta av det. Sedan ska vi också lära oss mer av dem om själva arbetet i säkerhetsrådet. Det är vi tacksamma för.

Stefan Löfven menar att Sveriges vilja att bidra i FN-systemet är stor. Och att man som land skulle kunna göra skillnad i säkerhetsrådet.

– Jag är övertygad om att Sverige, som alliansfritt land, kan bidra till lösning av konflikter, med våra kontakter, vårt record bakåt och att det finns ett förtroende för Sverige.