Skatteverket: Hon har slarvat

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2010-09-04

Corazza Bildt: De borde betala mig

Under tre år redovisade inte Anna Maria Corazza Bildt (M) arbetsgivaravgifter för familjens barnflicka.

Nu upptaxeras hon med över 100 000 kronor – och tvingas betala skattetillägg.

– Jag blir väldigt förvånad. Det är Skatteverket som borde betala mig, säger hon.

För två år sedan avslöjade Aftonbladet att utrikesminister Carl Bildt (M) och frun Anna Maria Corazza Bildt, ledamot i Europaparlamentet, inte betalade

arbetsgivaravgifter för sin ukrainska barnflicka i Sverige, samt att kvinnan inte heller betalade skatt här för sina inkomster.

Ovetande om beslut

Då hävdade Carl Bildt att allt som skulle betalas sköttes enligt lagens alla regler i Italien, där kvinnan även arbetade. Men efter Aftonbladets avslöjande började Skatteverket utreda EU-politikern och beslutade att den 47-åriga ukrainska kvinnan, trots invändningarna, skulle beskattas i Sverige.

Nu upptaxeras därför Anna Maria Corazza Bildt med 113 237 kronor för uteblivna arbetsgivaravgifter mellan åren 2007 och 2009. I den summan ingår även skattetillägg vilket hon tvingas betala eftersom att hon inte lämnat fullständiga uppgifter till Skatteverket.

Anna Maria Corazza Bildt hävdade i går att hon inte känner till Skatteverkets beslut.

– De har fått alla papper av oss, så jag blir väldigt förvånad. Vi har gjort allt via våra revisorer och har gjort allt som de har rekommenderat oss att göra. Vi vet att det är väldigt komplicerat och vill göra rätt för oss.

Hur kommenterar du Skatteverkets beslut?

– Vi har följt det våra revisorer har rekommenderat. Vi har betalt det vi har fått från Skatteverket, om de sedan har ändrat sig så får vi betala det. Men vi kan ju inte betala något som vi inte visste tidigare, säger hon.

Anna Maria Corazza Bildt står fast vid att paret har betalat arbetsgivaravgifter för sin barnflicka i Italien och är kritisk till att de nu ska behöva betala skatt i två länder.

”Betalat för mycket”

– Det är Skatteverket som borde betala mig. Enligt de avtal som finns mellan Sverige och Italien gällande dubbelbeskattning, så ska man inte behöva betala samma skatt i två länder. Men det har vi gjort så vi har betalat för mycket, inte för lite.

Men Skatteverket är säkert på sin sak.

– Hon har slarvat och inte fullgjort sina plikter som arbetsgivare, säger Ingrid Ljunggren som handlägger ärendet.

Följ ämnen i artikeln