Här filmar tjuvarna kortägarens pinkod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-17

Kapade hundratals kort på mackar

Bensinmackarnas kunder filmades när de knappade in sin kod.

Därefter kunde bedragarna göra kopior av korten och länsa dem.

Rättegången mot två män i den östeuropeiska skimningsligan har inletts i Jönköpings tingsrätt.

Mannen som tankade vid Preem-macken i Huskvarna den 7 maj i år reagerade på att kortläsaren var trög och svårmanövrerad. Han lade också märke till en tom skåpbil som stod parkerad några meter bort och kontaktade därför polisen.

Satte i kortläsare

Enligt kammaråklagare Magnus Feldth hade de två åtalade 33-åringarna då redan hunnit skimma nära 200 betalkort, på tre bensinmackar i Jönköping och Borås.

– Brotten är mycket tekniskt avancerade och välplanerade, säger han.

Borrar ett hål

Männen, som kommer från Rumänien, ska ha brutit upp kortautomaterna och satt in nya kortläsare med sändarutrustning. En bit bort ställde de upp sin skåpbil där informationen kunde tas emot. För att komma åt kortkoden borrade de ett litet hål i bilens tak och fäste en videokamera i öppningen.

– På filmen från videokameran kunde de sedan se vilken kod kunden hade. Därefter var det lätt för dem att tillverka nya kort och ta ut alla pengar, säger Magnus Feldth som åtalar männen för grovt bedrägeri och stöld i tre fall. I polisförhör har 33-åringarna nekat till alla brott. Under rättegångens första dag erkände de förberedelser, men menade att försöken misslyckats.

Stark bevisning

Åklagaren påpekar dock att den tekniska bevisningen är stark. Genom samtalslistor, sms, kvitton, en bild från en fartkamera, kortnummer och gps-historik har polisen kunnat kartlägga exakt var personerna befunnit sig. Vilket överensstämmer med tidpunkterna för de skimmade bensinstationerna.

– Polisen har gjort en gedigen undersökning. Men bara för att gps-historiken visar var bilen befann sig, betyder det inte att männen satt i den, säger försvararsadvokaten Mats Erfors.

De åtalade hann komma över 40 000 kronor.

Större liga

Polisen misstänker att de är en del av en större östeuropeisk skimningsliga som opererar över hela Europa.

Information om de åtalade och deras kontakter har skickats vidare till Europol. Männen riskerar upp till fyra års fängelse.