Sålde sex till Littorin

Uppdaterad 2012-06-01 | Publicerad 2010-07-10

Anna, 30: Han betalade redan i hallen – 2 000 kronor kontant

”Jag var en betalflicka” Anna, 30, fick kontakt med Sven Otto Littorin på nätet där han ville köpa sex av henne. ”Vi hade kontakt under en tid. Han skrev att det var jobbigt med frun. Jag var tydlig med att jag var en betalflicka men jag tror att han ville få det att kännas som något annat”, säger Anna.

Här är kvinnan bakom Sven Otto Littorins avhopp.

Anna, 30, berättar nu om anklagelserna som fick den tidigare arbetsmarknadsministern att avgå.

Hon uppger att han kontaktade henne på nätet och ville köpa sex.

– Han tog fram pengarna redan i hallen, sen gick vi till sängen, säger hon.

Det var när Aftonbladet ställde frågor om deras påstådda möte som ministern valde att avgå.

”Försynt och lite mesig” ”Jag minns tydligt stämningen och hur han kommer in i lägenheten. Han bar en grön slipover och en vit skjorta och några mörka eller bruna byxor. Han hade ingen väska eller ytterkläder. Han var ganska försynt och lite mesig”, säger Anna om mötet med Sven Otto Littorin.

Hon kallade sig Anna och la ut sin annons på flera nätsajter för sexkontakt. I drygt ett år träffade hon män som betalade för att ha sex med henne. Affärerna gjordes upp via nätet men också per telefon. Männen kom till en lägenhet i centrala Stockholm. På dagarna levde hon ett normalt liv och studerade på distans vid ett universitet i norra Sverige.

”Hade kontakt en tid”

I slutet på sommaren 2006, då Anna var 26 år, fick hon kontakt med en man som kallade sig Peter. Han använde sig av en pseudonym och en hotmail-adress som anspelade på sex. I profilen stod det: ”Tjenare, Peter här. Söker unga tjejer och par.”

– Vi hade kontakt under en tid. Han skrev att det var jobbigt med frun och att han bodde precis på andra sidan Lidingöbron. Jag var tydlig med att jag var en betalflicka men jag tror att han ville få det att kännas som något annat. Ibland får man vara lite av en terapeut, säger Anna.

Enligt Anna berättade han bland annat om hur han åkte runt om kvällarna i sin bil eftersom han inte ville återvända hem.

– Jag var ganska kräsen med vilka jag valde att träffa, och jag krävde att han skulle visa en bild på sig själv vilket han gjorde.

Kom till lägenheten

De försökte flera gånger få till ett möte men ”Peter” ville alltid ses med väldigt kort varsel.

– Han kunde höra av sig och undra om han kunde komma förbi om en halvtimme, säger Anna.

På sensommaren, eller tidig höst 2006, Anna minns inte exakt, fick de till slut till ett möte. På kvällen kom han till lägenheten.

– Jag minns tydligt stämningen och hur han kommer in i lägenheten. Han bar en grön slipover och en vit skjorta och några mörka eller bruna byxor. Han hade ingen väska eller ytterkläder. Han var ganska försynt och lite mesig, säger Anna.

– Han betalade redan i hallen. Han hade 2 000 kronor kontant som han tog fram ur byxfickan. Sen gick vi in mot sängen.

Uppgifter i datorn

Hon säger att hela mötet varade i knappt två timmar. Efteråt hade de kontakt till och från och ”Peter” hörde flera gånger av sig och ville ses igen. Men varje gång var det med mycket kort varsel, enligt Anna, och några fler möten blev aldrig av.

– Någon månad senare fick jag syn på honom på tv. Först kopplade jag inte riktigt vem han var. Till mig hade han sagt att han jobbade i Gamla stan med finans, att han hjälpte de som har medicinskt patent att hitta investerare. Men nu är jag helt övertygad om att det var Sven Otto Littorin som köpte sex av mig, säger Anna.

Aftonbladet har sedan i tisdags sökt Sven Otto Littorin via alla tillgängliga kanaler för en kommentar. När vi konfronterade honom med Annas uppgifter på Visby flygplats i tisdags eftermiddag ville han varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

I stället avgick han.

Kvar i Annas dator, som Aftonbladet har fått, finns uppgifter om de flesta av hennes kunder. Där finns flera direktörer och andra kända personer. Vissa av dem var stamkunder som hon träffade regelbundet.

Telefonnummer till Littorin

”Peter” är inskriven som PA.

I hennes adressbok finns ”Peters” hotmail-adress och ett telefonnummer. Numret går i dag till en representant för en förskola, de har haft numret i tre år.

Tidigare hade Sven Otto Littorin numret, enligt förskolan.

Anna slutade med hjälp av socialen att sälja sex några månader efter mötet med ”Peter”. Hon har under flera år fått psykologhjälp för att bearbeta tiden.

I dag bor Anna i en stad i mellersta Sverige och har ett bra jobb. Hon valde att kontakta Aftonbladet när hon läste om den tidigare polischefen Göran Lindberg. Hon upprördes då över hur män med makt utåt ger sken av att stå för en sak men i verkliga livet agerar helt tvärtom.

Sedan Sven Otto Littorin avgick har hon ibland ångrat att hon berättade sin historia.

– Det kändes jobbigt när han började blanda in barnen, det var som om han sa till mig ”det är du som förstör för mina barn”, men det var det sista jag ville. Jag tycker bara att allmänheten ska få veta sanningen, säger hon.

Vill inte polisanmäla

Anna vill inte själv polisanmäla sexköpet men är villig att medverka i en utredning.

– Jag har respekt för rättsväsendet och medverkar självklart om det blir en utredning, men jag har inget eget intresse av det, säger hon.

Maxstraffet kan höjas

För drygt tio år sedan kriminaliserades sexköp. Förra veckan överlämnades en utvärdering av sexköpslagen till justitieminister Beatrice Ask (M).

”Förbudet har visat sig ha en avskräckande effekt på sexköpare”, står det i rapporten.

Sedan 1999 är det förbjudet att betala för sex i Sverige. En av anledningarna till lagen var ”den omfattande kriminalitet som är vanlig i samband med prostitution, som till exempel människohandel för sexuella ändamål, misshandel, koppleriverksamhet och narkotikahandel”.

Nu, efter tio år, har lagens effekter utvärderats. ”Utvärderingen visar att förbudet mot köp av sexuell tjänst har haft avsedd effekt och utgör ett viktigt instrument för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål”, står det i utredningen.

Förutom det faktum att man kunnat se att prostitutionen inte ökat, konstaterar man att ”förbudet har visat sig ha en avskräckande effekt på sexköpare” och att ”det numera finns ett starkt stöd för förbudet mot köp av sexuell tjänst i Sverige.”

Utredarna föreslår att maxstraffen för sexköp höjs, från sex månader till ett års fängelse.

”Enligt utredningens bedömning står den nuvarande straffnivån för vissa fall av sexköp inte i proportion till brottets allvar.”

Eric Tagesson

Mattias Carlsson