Tusentals fångar lämnas åt tortyr

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Elchocker och kvävning inte
ovanligt i irakiska fängelser

I slutet av augusti drog USA tillbaka merparten av sina trupper från Irak.

Samtidigt överfördes drygt 10 000 fångar till de irakiska myndigheterna.

Dessa fångar riskerar nu både tortyr och långa fängelsevistelser utan rättegång.

FOTO: SCANPIX

När de amerikanska trupperna efter sju år slutligen förklarade uppdraget avslutat i Irak hölls fortfarande tusentals irakier som fångar på olika platser i landet.

Eftersom de 50 000 amerikanska soldater som finns kvar i landet bara ska ha en rådgivande och utbildande funktion har dessa drygt 10 000 fångar nu överförts till det irakiska fängelsesystemet.

Riskerar övergrepp

Människorättsorganisationen Amnesty International varnar nu för att dessa fångar, samt övriga drygt 20 000 fångar som tros sitta inspärrade i Irak, rikskerar allvarliga övergrepp.

Det irakiska rättssystemet och fängelseväsendet är ökänt med regelbundna anklagelser om tortyr. Bland annat har fångar utsatts för elchocker, kvävning, upphängning i armar och ben, utdragna tå- och fingernaglar samt psykisk tortyr.

Enligt Amnesty har tortyr i flera fall använts för att tvinga fram bekännelser som redan funnits färdigskrivna innan förhören inletts. Dessa "bekännelser" har senare som enda bevis lett till fällande dom – i vissa fall dödsdomar.

Fängslade utan rättegång

Dessutom tros tusentals människor sitta fängslade utan rättegång eller trots domstolsbeslut om att de ska frias. Många sitter även frihetsberövade i strid med en amnestilag från 2008.

Många har suttit fängslade sedan den amerikanska invasionen för sju år sedan.

Amnesty kräver nu att samtliga fångar som hålls i irakiska fängelser antingen släpps fria eller ges rätt till en rättvis rättegång där bevis som tvingats fram under tortyr inte används.