Fuglesang kämpade med solpanelerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-19

Applåder i markkontrollen i Houston när uppdraget lyckades

Christer Fuglesang i arbete med den motspänstiga solpanelen.

HOUSTON

Ännu sent på måndagskvällen arbetade Christer Fuglesang och Robert Curbeam med de krånglande solpanelerna på rymdstationen. Vid 23-tiden hade de nått viss framgång.

Klockan 01.55 var solpanelen äntligen helt ihopfälld.

Astronauterna Fuglesang och Curbeam kontrollerar att allt är som det ska med den ihopfällda solpanelen.

Det extrainsatta uppdraget började officiellt klockan 20 svensk tid. När de tryckte sig ur luftslussen innebar det den sjunde rymdpromenaden för amerikanen och den tredje för svensken.

Curbeam är därmed den ende som gjort fyra rymdpromenader under en expedition. Efter ett par timmar hade 44-åringen, som kallas ”Beamer”, nått åttondeplatsen på listan över de astronauter och kosmonauter som varit längst ute i rymden.

Skakade panelen

”Beamers” uppgift var att med hjälp av diverse specialkonstruerade verktyg puffa till panelvajrarna. Den massiva tejpningen av verktygen såg något amatörmässig ut, men var till för att isolera verktygen för att skydda mot elektriska stötar från panelerna.

Medan ”Beamer” jobbade från en robotarm hängde Fuglesang fritt, bland annat att för att vara beredd att dra i vajrarna.

De började med en av de två panelerna. Med en liten skrapa med gummikant, inlindad i brun isoleringstejp, rörde ”Beamer” vid paneldelarna och försökte se exakt vad som hindrade vajrarna att löpa fritt genom paneldelarnas hål.

Klockan 21.25 kom det första kommandot om att dra ihop panelen. Den gick in en bit. Sedan fick Fuglesang i uppdrag att skaka panelkonstruktionen upprepade gånger.

”Akta hjälmen!”

På Nasas tv-bilder sågs en vajer hänga lös. Den ska vara spänd. Markkontrollen i Houston bad Fuglesang titta in behållaren med ihopdragningsmekanismen för att kolla rullen som vajrarna ska lindas på. Svensken fick bekräftat att delen inte var farlig att röra.

– Akta hjälmen, Christer! varnade ”Beamer” från sin position på robotarmen som astronaut Joan Higginbotham styrde inifrån den internationella rymdstationen (ISS).

Amerikanen bearbetade därpå panelen med ett annat verktyg och kunde efter ett tag meddela att vajern hade lossnat.

Vid det beskedet strax före klockan 22.30 sköt den högst ansvarige flygledaren, John Curry, stolen från kontrolldesken i Houston och klappade i händerna, uppenbarligen mycket lättad.

Strax efter klockan 23 gjordes flera ihopdragningsförsök, men panelerna ville inte helt veckas ihop.

Skakat flera gånger

Runt midnatt började det ta sig på allvar sedan Fuglesang skakat panelen flera gånger.

Fler och fler panelsektioner kunde dras ihop, sakta på grund av fortsatta besvär. Vid 0.30-tiden återstod bara en sektion.

”Beamer” hade då avancerat till sjätte plats på listan över dem som varit ute längst på rymdpromenader.

När arbetet började för 4,5 timmar sedan var en tredjedel av panelsektionerna ännu inte hopdragna.

Det sista momentet lyckades och när ”Beamer” gav grönt ljus utbröt applåder vid markkontrollen i Houston.

Båda panelerna var fullt hopdragna klockan 0.55.

Försening

Beamer och Fuglesang agerade ögon åt kollegorna på ISS och i Houston. Från deras hjälmkameror kom fina bilder när de var i solen. Rymdnatten kom och gick snabbt, eftersom ett varv runt jorden bara tar 90 minuter.

Markkontrollen ville klara av den här rymdpromenaden på 4,5 timmar, men det fanns beredskap att fortsätta ett par timmar till.

Förhoppningen var att astronauterna skulle kunna återvända så snabbt som möjligt för att påbörja förberedelserna inför tisdagen.

Sent på tisdagskvällen svensk tid dockar Discovery loss från ISS. Återfärden är försenad en dag på grund av den extrainsatta rymdpromenaden.

Landningen är planerad till fredag. Tre alternativ finns: Kennedy Space Center i Florida, Edwards flygvapenbas i Kalifornien och White Sands-basen i New Mexico. Vädret avgör var det blir.

Malin Ekmark/TT , Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln