3 300 kronor mer i bidrag varje månad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

– om svartjobben skulle upphöra

Svartjobben kostar samhället 66 miljarder om året.

Om ingen jobbade svart skulle barnbidraget kunna höjas med 3 275 kronor i månaden. Eller pensionen med nästan 2 000 kronor.

MER I PLÅNBOKEN Om alla slutar att jobba svart så skulle staten kunna höja barnbidraget med 3 275 kronor i månaden.

Svartjobben står för hälften av allt skattefusk i Sverige, enligt Skatteverket.

– Jämfört med vår undersökning 1997 kan vi se att svartarbetet har ökat. 13 procent av de tillfrågade sa att de jobbat svart det senaste året, jämfört med 11 procent 1997, säger analyschef Jan-Erik Bäckman på Skatteverket.

Och samtidigt som acceptansen för skattefusk i allmänhet har minskat, tycker allt fler att det är okej att folk jobbar svart.

– Men det är ändå en relativt låg acceptans för både svartarbete och fusk, säger Jan-Erik Bäckman.

Bättre regler krävs

Totalt skattefuskas det för över 130 miljarder om året. Den siffran vill Skatteverket halvera och just nu filar man på nya förslag för att minska fusket, bland annat med bättre regler för betalningar mellan privatpersoner.

– Det behövs mycket mer än kontrollverksamhet, det krävs system- och regelförändringar, säger Jan-Erik Bäckman.

Redan vid nyår infördes obligatoriska personalliggare på restauranger och hos frisörer, där all personal måste skrivas upp varje dag. Genom oannonserade kontroller har Skatteverket hittills gjort 4 000 svarta jobb till vita.

– Det blir en större synlighet på den arbetskraft som finns på arbetsplatserna. Liggarna finns bara i vissa branscher ännu, men vi räknar med att det behövas på fler håll.

ANNONS