86-åring lämnades ute – hela natten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

En 86-årig man, boende på ett servicehus i Älvsjö, blev liggandes utomhus på marken en hel natt. Mannen hittades först sedan hans dotter ringt och sökt honom.

Nu kritiserar Socialstyrelsen servicehuset.

Händelsen inträffade i maj i år. 86-åringen hade skickats med ambulans till akuten på Karolinska Universitetssjukhuset eftersom han blödde från ena örat. Sedan han undersökts skickades mannen hem – men utan att personalen på Långbrobergs servicehus, där han bor, meddelades.

Han kunde inte ta sig in utan blev liggande i gräset under en balkong. Inne i servicehuset trodde personalen att 86-åringen fortfarande var kvar på sjukhuset.

Hittades när dottern ringde

Först på förmiddagen dagen efter upptäcktes att han saknades. Då ringde mannens dotter till servicehuset. Hon berättade att sjukhuset gett besked om att mannen redan var utskriven.

Nu kontaktade personalen polisen och började leta kring huset. Klockan 12.30 hittades 86-åringen, liggandes utomhus på marken.

Han fick åka tillbaka till sjukhuset för undersökning, men var helt oskadd. Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Kritik för bristande rutiner

Nu kritiserar Socialstyrelsen Attendo Care AB, som driver servicehuset. Företaget borde ha haft bättre rutiner för informationsöverföring till sjukhuset. Personalen på sjukhuset fick inte veta att mannen bodde på ett servicehem och behövde någon som tog emot honom. Och på sjukhuset såg man inga tecken på att mannen inte kunde ta hand om sig själv.

Händelsen anmäldes genom en lex-Maria-anmälan av vårdföretaget själv.

– Det här är en hel kedja av händelser som både vi och Karolinska sjukhuset har fått kritik för, säger Attendo Cares presstalesman Charlotte Dimming.

Socialstyrelsen kräver nu att Attendo Care ser över rutinerna och kommer att besöka servicehuset för att följa upp.

– Vi kommer att se över våra rutiner och ska se till att de fungerar väl i framtiden. Vi kommer också att se till att sjukhustes rutiner fungerar, säger Charlotte Dimming.