Flicka lämnades ensam på badet – fick räddas två gånger

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

En flicka fick räddas två gånger ur bassängen på en badanläggning i Örnsköldsvik – för att mamman lämnat henne ensam. Nu vill badets enhetschef att föräldrar lär sig sitt ansvar.

– Det är många föräldrar som förväntar sig att badvärdarna ska ta hand om och vakta barnen, det är ett missförstånd.

I tisdags vid 11-tiden fick badvärdarna på badanläggningen Paradiset i Örnsköldsvik agera snabbt när en flicka sjönk mot bassängbotten. Hennes mamma hade lämnat henne obevakad och var i en annan del av anläggningen.

– Barnet gick ned i bassängen och hamnade under vattnet. En badvärd fick fiska upp flickan så fort som möjligt, så det gick bra, säger badets enhetschef David Berglund.

Där och då ansåg de att situationen krävde endast en skarp tillrättavisning.

– Vi pratade om föräldraansvar och vilket ansvar man har när man är hos oss och vilka regler som gäller. Tyvärr hände det här igen med samma flicka, att den här mamman brast i sitt föräldraansvar.

För cirka en halvtimme senare fick nämligen samma flicka plockas upp ur vattnet igen, denna gång av en badgäst.

– Då avvisade vi dem från badet. Man måste följa de ordningsregler som gäller hos oss om man vill vara här. Det gjorde hon inte det här fallet när hon inte såg efter sin flicka.

Badanläggningen skriver om händelsen i ett Facebookinlägg.
Foto: Facebook
Badanläggningen skriver om händelsen i ett Facebookinlägg.

I ett Facebookinlägg skriver badanläggningen om händelsen. Efter det inträffade ska ytterligare fyra incidenter ha skett – där samtliga hade kunnat sluta med dödlig utgång om övriga badgäster och personal inte varit uppmärksamma.

Badpersonal runt om i Sverige upplever en ökad stressfaktor då fler och fler föräldrar inte inser riskerna med att lämna sitt barn utan tillsyn. Personalen blir barnvakter istället för badvakter. Men vi har en lösning. Vi kan med en enkel metod förhindra närapå 100% av alla våra tillbud rörande barn. Det enda man behöver göra är att... Du ska alltid finnas i barnets omedelbara närhet!”, skriver de i inlägget och uppmanar människor att sprida budskapet så man ”slipper läsa om en liten flicka som drunknade och att hennes liv inte gick att rädda”.

– Vi upplever att det blir vanligare att man inte tänker på det ansvar man har när man är och badar. Det är många föräldrar som förväntar sig att badvärdarna ska ta hand om och vakta barnen, det är ett missförstånd. Vi är här om det skulle hända något men föräldrarna har fortfarande ansvaret, säger David Berglund.

– Det är bekymmersamt. Här är vi ju trots allt på plats men händer det någon annanstans så är det inte säkert att det finns backup som har koll. Dessutom försvårar det vår arbetssituation om många gör på samma sätt. Det är därför vi vill nå ut med det här budskapet så att folk känner till vilket ansvar de har.

Han poängterar dock att olyckor alltid kan hända, hur bra koll man än har.

– Men det ska inte hända för att man väljer att gå iväg och tänka att någon annan tar ansvaret.

Publicerad:

LÄS VIDARE