Poliser rasar mot tavla i polishuset

Publicerad 2018-03-11

På självaste kvinnodagen möttes poliserna som arbetar på Stockholmspolisens högkvarter på Kungsholmen av en ny tavla där unga tjejer poserar utmanande i korridoren.

Flera poliser är upprörda och tycker att tavlan ska tas ner.

– Jag blir riktigt arg när jag tänker på det, säger inspektör Eva Wettborg.

Det var på internationella kvinnodagen, den 8 mars, som polisinspektör Eva Wettborg anlände till jobbet och möttes av en ny tavla på väggen.

Motivet gjorde henne både förvånad och äcklad.

– Det var som att bli kastad tillbaka till 90-talet, när jag började som polis och man skulle avrapportera en misshandel eller våldtäkt, och vakthavande satt och tittade på porrfilm. Det är en väldigt utmanande bild och jag tycker inte alls att den passar in i det här sammanhanget – i vår myndighet, säger Eva Wettborg.

Tavlan avtecknar lättklädda kvinnor som poserar utmanande, samtidigt som de slickar på varsin isglass eller klubba. I bakgrunden syns orden sweet dreams.

– Jag tycker att den är väldigt malplacerad, inte bara för att det var internationella kvinnodagen, utan med tanke på allt som har hänt det senaste halvåret, med metoo-kampanjen och uppropet #nödvärn, säger Eva Wettborg.

Polisinspektören la upp en bild på verket i en grupp för kårens eget upprop #nödvärn. Där är det många poliser som reagerar mot tavlan. De ifrågasätter hur inköparna på den lokala konstklubben har resonerat.

Tavlan har valts ut som ett av priserna som konstklubbens medlemmar kan vinna i ett årligt konstlotteri.

– Alla som sitter i styrelsen är på något sätt verksamma inom den här myndigheten och vet vilka inriktningar och vilka mål vi har med verksamheten. Vi har utbildningar i etik och moral och jämställdhet och jag tycker att man bara för att man sitter med i en konstförening inte ska släppa det arbete som vi jobbar med för övrigt i myndigheten. Konst kan visst provocera men det här är helt fel plats, säger Eva Wettberg.

Ingen myndighet

Maria Ellior är en av inköparna i konstklubben. Hon röstade själv emot att tavlan skulle köpas in, men tycker att majoritetsbeslutet ska gälla.

– Det är faktiskt så att konst behöver inte bara vara ängsblommor och vackra landskap, utan kan också vara till för att provocera, det är ett av konstens syften. Jag tror inte att tavlan kommer tas ner, inte av oss i alla fall, säger Maria Ellior.

Hon betonar att konstklubben inte är någon statlig myndighet, utan en förening. Fram till att lotteriet är avgjort hänger tavlan emellertid i polishuset på Kungsholmen.

– Det här handlar om ett stråk där man passerar som arbetstagare och som arbetsgivare. Vi har dessutom besök från Sverige och hela världen som går i vår korridor. Det är även andra myndigheter som besöker oss, så det är helt klart opassande. Jag blir riktigt arg när jag tänker på det, säger Eva Wettborg, polisinspektör i Stockholm.

Aftonbladet har sökt konstklubben ordförande utan framgång.