Apterad farkost hittad vid gasledning i Östersjön

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-07

Arkivbild från bygget av Nord Streams gasledning i Östersjön.

Sjöfartsverket har utfärdat ett säkerhetsavstånd om tre nautiska mil utanför Öland.

En obemannad farkost har hittats vid den ryska gasledningen Nord Stream.

– Den är apterad med en liten sprängladdning, säger Johannes Hellqvist, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

På fredagseftermiddagen larmades Sjöfartsverket och Försvarsmakten om att ett farligt föremål lokaliserats vid naturgasedningen Nord Stream i Sydöstra Östersjön.

Vid en rutinundersökning av gasledningen hittades något som Försvarsmakten bedömer vara en apterad, obemannad undervattensfarkost.

– Vår bedömning är att det är en engångsfarkost som används för att röja minor. Den är apterad med en liten sprängladdning, säger Johannes Hellqvist, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Gjord för engångsbruk

Sjöfartsverket har gått ut med en navigationsvarning och infört ett säkerhetsavstånd om tre nautiska mil från platsen där farkosten hittades.

Försvarsmakten gör bedömningen att farkosten inte är farlig, trots sprängladdningen.

– Vår analys är att den här farkosten med största sannolikhet inte är farlig. Det är inte troligt att sprängladdningen går av, säger Johannes Hellqvist.

Farkosten är enligt Försvarsmakten gjord för engångsbruk. Farkosten oskadliggör minan med hjälp av sin egen sprängladdning och förstör då även sig själv.

– Sprängladdningen sitter kvar, men det är inte troligt att den sprängs. Synbart så är den i ett ofarligt skick, säger Johannes Hellqvist.

Används av flera nationer

Försvarsmakten har hittills bara tagit del av bilder av den obemannade farkosten. Av bilderna har de inte kunnat fastställa vilken nationalitet farkosten har.

– Det är en typ av farkost som ganska många nationer använder. Vi har bedömt att den med största sannolikhet inte är svensk, men vi kan inte utesluta det, säger Johannes Hellqvist.

Farkosten hittades utanför svenskt territorialvatten, i höjd med Ölands södra udde. I området där den hittades finns enligt Försvarsmakten fortfarande många minor från andra världskriget kvar.

I nuläget har Försvarsmakten inte bestämt hur de ska agera.

– Vi har sagt att vi fortsätter att bereda frågan på måndag för att se vilken åtgärd vi ska ta, säger Johannes Hellqvist.