Fabriksarbetare dödad av robot i Tyskland

Publicerad 2015-07-02

Roboten tog tag i mannen - och krossade honom mot en platta

En 22-årig man dödades av en robot i en Volkswagen-fabrik i Tyskland. Bilden är från företagets fabrik i Chattanooga, USA.

En 22-årig man har dödats av en robot i en Volkswagen-fabrik i Tyskland.

Mannen höll på att installera roboten när den krossade honom mot en metallplatta, rapporterar AP.

Den dramatiska händelsen ägde rum på biljätten Volkswagens fabrik i staden Baunatal, norr om Frankfurt, tidigare i veckan.

22-åringen höll på att konfigurera roboten tillsammans med en kollega när den av okänd anledning tog tag i honom. Därefter krossade roboten mannen mot en metallplatta, enligt AP. Han avled på sjukhus av sina skador.

– Våra tankar är med hans familj, säger en representant för företaget till The Independent.

Finns skyddskonstruktion

Volkswagens talesperson Heiko Hillwig uppger att olyckan sannolikt inte har orsakats av något fel på roboten. Enligt henne är det snarare den mänskliga faktorn som ligger bakom.

Det är ovanligt att människor skadas av robotar. Detta eftersom robotarna oftast placeras i en skyddskonstruktion. Financial Times rapporterar att den 22-årige mannen dock befann sig innanför säkerhetsanordningen när roboten tog tag i honom.

Kan väcka åtal

Volkswagen uppger att händelsen håller på att utredas. Enligt nyhetsbyrån dpa överväger företaget att väcka åtal. Frågan är bara vem anklagelserna ska riktas mot.