Människor begravdes av ras i isgrotta

Publicerad 2015-07-07

En person dog och fyra skadades när en isgrotta rasade i natt.

100 räddningsarbetare kämpade för att rädda dem ur rasmassorna.

– På många sätt var det som en lavin, säger polisens talesperson Shari Ireton.

Raset inträffade strax före klockan 17 i går, lokal tid, i Big Four-grottorna i nationalparken Mount Baker-Snoqualmie.

Chloe Jakubowski, 18, var inne i grottan när hon hörde ett högt knak. Is och sten regnade ner och fick besökare att fly.

– När det var över tittade jag upp och det jag såg var hemskt, sa Jakubowski, som klarade sig undan med några skrapsår och lindriga skador.

En kvinna intill henne låg medvetslös. Andra besökare hade fått skärsår och brutna ben.

Svårt att få hjälp

45 minuter senare larmades 100 räddningsarbetare till området för att rädda de nödställda och skadade. Det tog lång tid för att den som larmade var tvungen att köra ut ur det otillgängliga området, i Kaskadbergen norr om Seattle i delstaten Washington.

Raset inträffade nära grottans ingång, där taket kollapsade.

– En stor hög med is och sten rasade ned. På många sätt var det som en lavin, säger polisens talesperson Shari Ireton till Seattle Times.

Krossades av massorna

En person dog och sörjande anhöriga samlades utanför grottan under kvällen. Fyra personer grävdes upp och fördes till sjukhus med helikopter. Tre vuxna fick allvarliga krosskador och benbrott och ett barn skadades lindrigt. För en 25-årig man var tillståndet kritiskt. En 35-årig man var allvarligt skadad och läget var stabilt för en 35-årig kvinna.

De fördes till sjukhuset i Harbor View där tillståndet för 25-åringen förbättrades under dagen. Den 35-årige mannen flyttades från intensiven och 35-åriga kvinnan skrevs ut från sjukhuset.

Grottorna har stängts av på obestämd tid efter olyckan.

Varnade i maj

Värmen misstänks också ha orsakat rasolyckan. På grund av varmt väder gick en varning ut i maj om att vidta extrem försiktighet i grottorna, som är ett populärt resmål för vandrare.

Redan då inträffade ras på olika ställen och det har varit förbjudet att klättra på grottorna på grund av rasrisken.

Det är tredje gången någon avlider av olyckor i grottområdet. Senast 2010 dog en 11-årig flicka som träffades av ett fallande isblock, men det var inte inne i en grotta.

Följ ämnen i artikeln