Läkare tror sig ha vaccin mot ebola

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-07-31

Sjukvårdare under ebolaepidemin i Västafrika.

Ett helt nytt vaccin kan sätta punkt för ebolaepedemin i Västafrika.

Och förhindra kommande utbrott, enligt experter.

– Det här är ett stort steg, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa, till Aftonbladet.

Ett vaccin mot virussjukdomen ebola har visat sig vara 100-procent framgångsrikt i försök som gjorts under sjukdomsutbrottet i Guinea. Det kan betyda slutet för viruset, menar experter.

3 300 personer som vistats i områden där det finns ebola har vaccinerats. Ingen har smittats av de som fick vaccinet direkt efter ett utbrott.

”Skett på rekordtid”

Den norsk-ledda fältstudien har genomförts hypersnabbt.

– Detta har skett på rekordtid. Vi hade inte trott att vi skulle få ett resultat så snabbt, säger John-Arne Røttingen, vid norska Folkhälsoinstitutet till NRK.

Han tror att vi aldrig mer kommer att se ett så här stort ebolautbrott igen. Resultaten har publicerats i Lancet medical journal.

”Ett stort steg”

– Det har gett ett väldigt positivt resultat och det var det vi trodde. Det visade sig inte vara så komplicerat som HIV eller malaria. Det här är ett stort steg, säger professor Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Han säger att ett fungerande ebolavaccin kan rädda hundratusentals liv. Inte bara smittade utan även de som dör av andra sjukdomar för att de inte får vård, på grund av rädslan för ebola.

Hans Rosling åkte själv ner till Västafrika i tre månader för att hjälpa till med smittskyddsåtgärder och han säger att skillnaden mot tidigare tester av vaccin är att det nu gjorts mer effektivt.

– När det inträffade ett ebolafall åkte man dit och vaccinerade alla grannarna. På vissa gjorde man det några veckor senare. Då har man kunnat se vilka som blev smittade och inte. Det var smart, säger Hans Rosling.

”Väldigt uppmuntrad”

Det har tagit läkare, forskare, donatorer och läkemedelsföretag ett år att utföra ett arbete som normalt brukar kunna ta ett decennium.

Norge har hjälpt till med att finansiera fältstudien och utrikesministern Børge Brende tror att vaccinet kan bli nyckeln som får smittan under kontroll och hindrar framtida utbrott.

– Det här nya vaccinet kan, om resultaten håller i sig, vara silverkulan mot ebola, säger han.

Kan insjukna

Forskarna bedömer att några av de personer som har vaccinerats kommer att smittas av sjukdomen, men vaccinet anses ändå som mycket effektivt.

– Det är en extremt lovande utveckling, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan i en kommentar till AFP.

Över 11 000 personer har dött av ebolautbrottet i Västafrika, varav 2 500 i Guinea som är ett av de tre länderna som drabbats hårdast.

Följ ämnen i artikeln