Kungens besked: Sofia blir prinsessa

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-17

Kungen har bestämt sig.

Sofia Hellqvist blir Sveriges nästa prinsessa.

Det bekräftade kungahuset i en kommuniké under lysningen.

Den tatuerade 30-åringen från Dalarna, född i Täby, träder nu in i finrummen på riktigt. Kungen har nämligen bestämt sig för att göra Sofia till prinsessa när hon gifter sig med Carl Philip.

Carl Philip är Hertig över Värmland och när Sofia blir prinsessa blir hon Värmlands Hertiginna.

Mitt under lysningen för prinsparet i Slottskyrkan i Stockholm skickades en kommuniké ut från kungahuset.

I den stod det att ”Hans Majestät Konungen har beslutat att Fröken Sofia Hellqvist, sedan hon har förmälts med H.K.H Prins Carl Philip, skall upptas i det Kungl. Huset och därmed bära titeln H.K.H Prinsessan Sofia, Hertiginna av Värmland.”

Långa förberedelser

Som Aftonbladet tidigare rapporterat så börjades prinsessdrillningen redan 2011, då Sofia sattes i prinsessskola. Det var i samband med att hon och prins Carl Philip blev sambos på Djurgården.

Sofia Hellqvist är generalsekreterare för Project Playground, ett välgörenhetsprojekt som hon driver tillsammans med vännen Frida Vesterberg. Projektet hjälper utsatta barn i Sydafrika. I och med att hon blir prinsessa kommer hon troligen dra ner på sitt engagemang i Project Playground.

Han nekade prinstiteln

Daniel Westling blev prins Daniel när han gifte sig med kronprinsessan Victoria 2010. Chris O'Neill blev också erbjuden att bli prins i samband med giftemålet med Madeleine 2013. Men han ville inte ge upp sina affärsverksamheter utan tackade nej till prinstiteln. Han tituleras därför som Herr Chris O'Neill. Sofia kommer fram till bröllopet fortsatt tituleras som Fröken Sofia Hellqvist. Därefter får hon sin kungliga titel.