Svensk storbedragare gripen – vid grillen

Publicerad 2015-05-25

Den 55-årige storbedragaren har levt på flykt sedan han för drygt två år sedan dömdes till 5,5 års fängelse.

Efter ett omfattande spaningsarbete har han nu gripits vid ett fritidshus utanför Norrtälje.

– Han stod vid grillen, säger Lars Elmquist, kriminalpolis på Ekobrottsmyndigheten.

Den 55-årige mannen betraktas som en av Sveriges värsta bedragare och har flera gånger dömts för ekonomisk brottslighet. I januari 2013 dömdes han i Svea hovrätt till 5,5 års fängelse för grovt bedrägeri för 18 miljoner kronor och försök till bedrägeri för 7 miljoner kronor.

55-åringen har sedan dess varit på rymmen och internationellt efterlyst, men kunde på måndagseftermiddagen gripas när han stod och grillade på en fritidsfastighet utanför Norrtälje.

”Gick lugnt till”

– Det gick jättelugnt till, han är ingen våldsman. Det var väntat för honom att han skulle bli gripen förr eller senare, säger Lars Elmquist, kriminalpolis på Ekobrottsmyndigheten.

Gripandet hade föregåtts av en längre tids spaning.

– Det har varit ett väldigt omfattande jobb av Ekobrottsmyndigheten för att kartlägga honom i det tysta, ett lagarbete mellan span, underrättelse och utredare, säger Lars Elmquist.

”Famlade i blindo”

Han uppskattar att de har kartlagt storbedragaren i minst ett år.

– Vi famlade i blindo i början, men sakta men säkert har snaran dragits åt. Vi förstod ganska snabbt att han inte befann sig utomlands och det är ingen tillfällighet att han kunde gripas i dag.

55-åringen är nu förd till Norrtäljeanstalten.

– Sedan ska han transporteras till Kumla om jag har förstått det rätt, säger Lars Elmquist.