Martin Aagård frias från förtal av artisten Richard Herrey

Publicerad 2016-04-20

Aftonbladets kulturreporter Martin Aagård och Aftonbladet frias för förtal av artisten Richard Herrey.

Tingsrätten anser inte att en kommentar på Twitter var förtal – och Richard Herrey tvingas nu betala alla rättegångskostnader.

Det var på midsommarafton förra året som Aftonbladets kulturskribent skrev den uppmärksammade kommentaren till schlagerartisten Richard Herrey.

Bad om ursäkt

Under en diskussion om det danska Folketingsvalet mellan Martin Aagård och en annan journalist skrev Richard Herrey ett inlägg som Aagård svarade på med orden:

"Du är väl glad över valresultatet, din gamle rasist".

Martin Aagård tog nästan direkt tillbaka sitt uttalande och bad senare både om ursäkt för tweeten och tog bort det aktuella Twitterkontot.

Men Richard Herrey, som kände sig förtalad, stämde Aftonbladet och Martin Aagård, på 30 000 kronor.

I höstas avkunnande tingsrätten felaktigt en så kallad  tredskodom, där Aftonbladet och Martin Aagård fälldes för förtal.

Domen drogs dock tillbaka eftersom tingsrätten missat att registrera Aftonbladets svaromål.

I den nya domen, som kom på onsdagen, frias såväl Martin Aagård som Aftonbladet.

”Rimligt beslut”

Uttalandet är inte att betrakta som förtal, slår tingsrätten fast.

Vid en samlad bedömning måste Aagårds uttalanden om Richard Herrey snarare uppfattas mer som "allmänt hållna negativa värdeomdömen om Herrey, inom ramen för den politiska argumentationen”.

I och med det prövas heller inte Aftonbladets ansvar för vad en medarbetare skriver på Twitter på sin fritid.

– Det är ett högst rimligt beslut. Tingsrätten har konstaterat att Martin Aagård inte gjort sig skyldig till förtal. Därför har man inte ens prövat Aftonbladets eventuella ansvar. Nu hoppas jag att vi kan lämna det här bakom oss, säger Aftonbladets nytillträdde publisher Sofia Olsson Olsén.

Tingsrätten ålägger också Richard Herrey att efter den friande domen ersätta Martin Aagårds och Aftonbladets rättegångskostnader på drygt 154 000 kronor.