Ska ha idrott varje dag – på lunchen

Publicerad 2016-09-21

Eleverna på Skarpnäcksskolan har 20 minuter idrott under lunchtimmen varje dag från och med denna termin.

Eleverna på Skarpnäcksskolan i Stockholm kommer att få använda en del av lunchtimmen till att idrotta. Anledningen är att forskare vill se om utökad idrott kan förbättra skolresultaten, skriver SVT Stockholm.

På Skarpnäcksskolan i Stockholm ägnar sig högstadieeleverna åt idrott på lunchtimmen från och med den här terminen. Idrotten är 20 minuter och består av bland annat lekar, dans och konditionsträning.

– Det här är ett steg i vår hälsoprofilsatsning som är tänkt till att ge eleverna chans att optimera inlärningen genom mer fysisk aktivitet, säger idrottsläraren Tommy Lénberg till SVT.

”För mycket idrott”

Men alla elever är inte helt nöjda med idrott på lunchen.

– Det är för mycket idrott på rasterna, det tar 20 minuter och vi har bara 40 minuters rast och sen ska man hinna äta också, det blir nästan ingen tid över till något annat, säger en av eleverna.

Enligt Tommy Lénberg är det här det enda sättet att få in mer idrottslektioner, så som schemat ser ut idag.

Ska jämföra med andra elever

Den utökade idrotten är en del av ett projekt som skolan gör tillsammans med Karolinska Institutet. Man vill undersöka om mer idrott kan förbättra elevernas skolresultat. För att göra detta kommer forskarna göra tester på elever som har mer schemalagd idrott och på elever från Björkhagens skola som inte har det.

Bland annat kommer man i slutet av vårterminen undersöka om det finns skillnader i inlärning och resultat på de nationella proven.

–  Vi vill kunna hjälpa skolan genom att först utvärdera deras projekt som de har startat här och sen försöka följa upp den forskning som finns på det här området, om man med små medel kan förbättra de här egenskaperna vi testar, säger forskningsassistenten Mirko Mandic till SVT.