Läkarna upptäckte hennes hjärntumör – efter tre år

Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-09-22

För cirka tre år sedan hittades en missbildning på Anna-Sofia Fagervalls hjärna. Men läkarna sa det inte var något att oroa sig över och nekade henne operation.

Nu har hon diagnostiserats med hjärntumör. 

– Hennes kamp hade kunnat börja för tre år sedan. Hon är bitter och ledsen för att de inte har tagit henne på allvar, säger systern Camilla Fagervall.

För cirka tre och ett halvt år sedan sökte luleåbon Anna-Sofia Fagervall läkarhjälp efter att under en tid ha lidit av trötthet och huvudvärk. Där konstaterades att hon hade en förändring på hjärnan.

Hon skickades därför vidare till neurologen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå där specialister skulle undersöka henne närmare. Där fick hon veta att hon inte hade något att oroa sig över.

– Läkaren sa att det inte var någon tumör utan en missbildning, säger Camilla Fagervall, syster till Anna-Sofia.

Anna-Sofia ville ändå operera bort missbildningen men fick svaret att den inte skulle ställa till några problem och att hon kunde leva med den hela livet.

– Det klargjorde läkaren med endast en röntgenplåt.

”Inte fått en rättvis fajt"

I februari i år fick Anna-Sofia tillbaka symtomen. Den här gången fick hon dessutom synbortfall.

– Det blixtrade till för hennes ögon och hon var så trött att hon knappt kunde prata.

Efter två besök på vårdcentralen fick hon till slut en ny röntgen, som visade att missbildningen vuxit sig större.

I augusti fick hon äntligen tid för ett återbesök på Norrlands universitetssjukhus. 

– Då hade hon blivit mycket sämre, missbildningen hade gått mot de centrala delarna av hjärnan, så hon såg mycket sämre och balansen hade blivit jättedålig, säger Camilla Fagervall.

Anna-Sofia fick då ett nytt besked: det var en hjärntumör. Dessutom var den för stor för att kunna operera. Läkarna erkände för Anna-Sofia att de hade gjort fel, enligt Camilla.

– Hon har inte fått en rättvis fajt, de har slagit undan benen för henne totalt. Tiden går och tumören växer, hon har väntat i tre år.

”Kampen hade kunnat börja för tre år sedan”

Den 3 oktober ska Anna-Sofia få börja en sex veckor lång strålbehandling på Norrlands universitetssjukhus. Förhoppningen är att tumören ska krympa så att de kan operera ut en del av den. Hon har dock tappat förtroendet för läkarna som har hanterat fallet, säger Camilla.

– Hennes kamp hade kunnat börja för tre år sedan. Hon är bitter och ledsen för att de inte har tagit henne på allvar. Hon bad dem ta bort den och man tog beslut över hennes huvud, säger Camilla och fortsätter:

– Vi är alla livrädda. Vi ser en syster som gått från att vara den spralliga och glada, till att knappt kunna göra något. Hon har tappat tal och minne under de senaste sex veckorna. Det går så fort nu.

Har gjort en lex Maria-anmälan

Peter Lindvall är medicinsk chef och överläkare på neurokirurgiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus. Han känner till fallet med Anna-Sofia och säger att de har lex Maria-anmält sig själva och ska utreda händelsen.

– Vi vill ha det granskat huruvida vi har hanterat det korrekt, säger han och fortsätter:

– Man får utgå ifrån att det är något som har brustit här, vi vill inte råka ut för den här typen av händelser, det är flera instanser som måste granskas.

Enligt Peter Lindvall så är röntgenbilden ofta avgörande för om det är en godartad förändring eller inte. I detta fall har man tolkat den som en godartad och därför inte opererat.

– Vi har alltid en dialog med patienten men i princip opererar vi inte om inte operationen kommer att ge patienten något.

Han förstår Anna-Sofias känslor.

– När man får ett sådant svar så är det en berättigad enorm besvikelse och frustation över det man råkat ut för.

Anna-Maria kommer också att göra en anmälan, enligt systern Camilla.

Följ ämnen i artikeln