Här är kriget som ingen bryr sig om

Publicerad 2016-09-22

20 människor dog i hamnstaden Hodeida i Jemen i natt efter att saudiska flygbombningar träffat fel mål.

Det 18 månader långa kriget mot Houthirebellerna i Jemen går ofta under radarn när andra hårda strider rasar i Mellanöstern.

Men också här är stormakter som USA och Storbritannien högst närvarande.

Nyhetsflashen om de som just mist livet i Hodeida är kortfattad och lätt att missa:

Saudiledda flygbombningar har under natten träffat 20 civila i den Houthikontrollerade hamnstaden Hodeida, bara timmar efter att rebellerna firat den andra årsdagen av övertagandet av huvudstaden Sanaa i södra Jemen, uppger en regeringstalesperson till nyhetsbyrån AFP.

Aftonbladet
Utrikes

Den som läser fler rader, och söker upp bilder från området, får se förödelsen allt tydligare.

Attackerna träffade Suq al-Hunod-distriktet i hamnstaden som är belägen vid Röda havet. Enligt talespersonen från exilpresidenten Abedrabbo Mansour Hadis regering var attacken troligtvis "en felträff" i jakt på det rätta målet - ett presidentpalats som houthirebellerna ockuperat.

Flera offer för "felträffen" kördes till Hodeidas al-Thawrasjukhus, där man räknade till tolv döda och 30 skadade.

Över 6 600 människor har dött

Flera gånger i veckan kommer rapporter om civila som dödats i de saudiledda attacker som inleddes i mars 2015, som svar på att de Iranstödda Houthirebellerna tagit kontroll över landet 2014.

Över 6600 människor, de flesta civila, har dödats, enligt FN. Andra uppgifter från nyhetsbyrån Reuters gör gällande att de döda är närmare 10 000.

Den internationella hjälporganisationen Oxfam varnar nu för att en katastrof är nära. 20 av de 27 miljoner jemeniter som lever i landet är i akut behov av hjälp. Tre miljoner människor tros ha flytt utomlands eller drivits från sina hem och blivit internflyktingar.

"Förstört livet för miljoner jemeniter"

– 18 månader av krig har förstört livet för miljoner jemeniter. 20 miljoner människor är i behov av hjälp för att överleva, halva landet lider av hunger, sa Sajjad Mohamed Sajid, ordförande för Oxfam i Jemen, senast igår.

Hodeida brukade vara den hamnstad där 70 procent av Jemens matimport togs in från bland annat Saudiarabien. Men samtidigt som den saudiska offensiven inleddes så infördes också en handelsblockad mot hamnstaden.

– Dör du inte i en flygattack så dör du av att bli sjuk eller av svält. Det svåraste sättet att dö på är genom svält, säger läkaren Ashwaq Muharram till brittiska BBC i ett reportage nyligen.

Använder förbjudna klusterbomber

Den saudiska offensiven inleddes efter att Houthirebellerna och en arméfraktion nära den förre presidenten Ali Abdullah Saleh tog kontroll över Jemen för två år sedan. Koalitionen av framförallt saudiska, men även andra arabländers, styrkor som bombar rebellområden på begäran av president Hadi stöds av USA och Storbritannien.

Båda stormakterna har kritiserats hårt av det internationella samfundet, såväl som kritiker i respektive länder, för att de säljer vapen till Saudiarabien, särskilt efter upptäckten att Saudiarabien använder klusterbomber i Jemen, något som är förbjudet enligt internationella krigslagar.

Obama sålt rekordmånga vapen

Enligt Oxfam har Obamaadministrationen sålt mer vapen till Saudiarabien än någon tidigare administration i landet. Senast i veckan godkände den amerikanska senaten en ny säljorder av stridsvagnar till Saudiarabien.

Samtidigt uppmanas Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson att tillsätta en utredning kring om brittiska vapen deltagit i brott mot internationell lag i Jemen, något han själv konstaterat inte är fallet.

Utför även drönarattacker

Utöver offensiven mot Houthirebellerna sker också andra bombningar på den jemenitiska halvön, som en gång i tiden kallades Arabia Felix ("det lyckliga Arabien" på latin). Terrorgruppen al-Qaida växer sig allt starkare i Jemen under namnet al-Qaida på den arabiska halvön (AQAP). Gruppen har länge befunnit sig på jemenitisk mark och får nu stöd av terrorgruppen Islamiska staten, som en gång utvecklades ur irakiska al-Qaida.

USA fick kritik

Flera år innan det nuvarande saudiledda kriget flög amerikanska drönare över landet och bombade det man menade var al-Qaida-mål.

Redan då fick USA kritik för att drönarna ofta träffade civila i sin jakt på terrorister

– Drönarattacker har nu ett amerikanskt ansikte för många jemeniter, sa aktivisten och författaren Farea al-Muslimi i ett mycket välspritt tal till den amerikanska senaten redan 2013.

Även i dagsläget fortsätter amerikanska drönare att bomba över al-Qaida-mål, eftersom man anser just den jemenitiska förgreningen vara den allra värsta av terrorgrupper.

Följ ämnen i artikeln