Läkarrocken – en hygienfara

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Ny föreskrift från Socialstyrelsen: läkarrockar måste bytas. Men läkare är motvilliga.

Den vita doktorsrocken är snart ett minne blott på landets sjukhus. Enligt nya föreskrifter från Socialstyrelsen är den ohygienisk. Men läkarkåren är delad i två läger och många läkare vägrar byta.

– Det är en viktig fråga om patientsäkerhet, men visst skapar det debatt, säger Ulf Hansson, chefsläkare på Uppsala akademiska sjukhus.

I de nya föreskrifterna som Socialstyrelsen presenterar riktar man skarp kritik mot den klassiska vita läkarrocken. Anledningen är för långa ärmar som samlar på sig bakterier och kan rent av vara skadliga i sjukhusmiljö.

Därför kommer de nya läkarrockarna att ha korta ärmar.

Tanken är att alla läkare på samtliga sjukhus i Sverige ska ha de nya rockarna. Men många läkare är motvilliga och det har lett till konflikter mellan dem och sjukhusledningen.

Konflikter

– Den vita rocken är ju lite som en läkarens identitet och markerar denne från övrig personal, säger Brita Winsa, divisionschef på Uppsala akademiska sjukhus som är också verksam i sjukhusledningen där.

Hon tror att det kommer bli en hel del konflikter med läkarna, men det är något som de måste ta.

– Det är en viktig fråga om patientsäkerhet, men visst skapar det debatt, säger Ulf Hansson, chefsläkare på Uppsala akademiska sjukhus.

Blekingesjukhuset är bland de första att införa de nya läkarrockarna och ta bort de gamla. Och där har det redan blossat upp konflikter. Många läkare där vägrar att ta av sig rockarna.

Sjukhusdirektören på Blekingesjukhuset Gilda Johansson säger att de som fortsätter att ha på sig den gamla rocken kan räkna med att bli av med den rent handgripligen från 1 april