Terrorstämplade på väg till jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-23

En solig vårmorgon går du till jobbet. I en plastkasse har du några toalettsaker. När du kliver in på arbetsplatsen går ett larm, polisen kommer, du grips, anhålls, förklaras misstänkt för att vara terrorist.

Du blir erbjuden att få en

advokat men tackar nej. Varför skulle du ha en advokat? Du var ju på väg till jobbet!

Att du tackar nej till juridisk hjälp gör dig på något vis ännu mer misstänkt, åtminstone i allmänhetens ögon, som följer ditt öde i nyhetssändningar, på webben och i tidningarna. Måhända är du en religiös fanatiker av något slag?

Å andra sidan meddelar Sveriges Television att du är ”etnisk svensk”, vilket vi alla förmodar betyder att du är blond. Kan etniska svenskar vara religiösa fanatiker av den bombsprängande typen?

Mystiken tätnar medan polisen enligt samtliga medier är ”förtegen”.

Dock inte mer förtegen än att talesmannen Sven-Erik Karlsson säger att det ”framkommit mer som stärker misstankarna” mot dig och en kamrat som greps samtidigt.

Medan några poliser förhör dig gör andra husrannsakan i ditt hem.

Samtidigt börjar samtliga stora nyhetsredaktioner i landet granska din person. Skickliga journalister har strax vänt ut och in på ditt liv och berättar om ditt kriminella förflutna och din trassliga ekonomi.

Din ekonomi kan bli ännu trassligare. Din arbetsgivare beräknar att larmet du utlöst kostar fem miljoner kronor dygnet så länge verksamheten inte kan återupptas. Frågan om skadestånd – som du ska betala – ”kan säkert komma upp”, säger en representant för företaget.

Så ser livet ut för de två män som vi känner som 53-åringen och 44-åringen.

I går meddelade TT att de båda misstänkta terroristerna släpptes fria sedan kammaråklagare Gunilla Öhlin gjort den ”samlade bedömningen” att det inte fanns några skäl att ha dem fortsatt anhållna.

Det är ett krångligare sätt att säga att det inte finns något som tyder på att de är terrorister.

Visserligen säger åklagare Öhlin att misstankarna ”kvarstår”, men det får nog betraktas som en formalitet. Om åklagaren på allvar misstänker att männen tänkte spränga kärnkraftverket i Oskarshamn skulle hon knappast låta dem gå fria.

Statens kriminaltekniska laboratorium ska nu reda ut om det överhuvudtaget fanns några spår av sprängämnen på plastkassen. Det tycks långtifrån säkert.

– Det kan hända att detektionsutrustningen ger falska utslag. Men det är ju bättre att man får en indikation för mycket än en för lite, sa i går Eva-Marie Törnström, informationsansvarig vid SKL.

Tycker 53-åringen och 44-åringen också det?