SVT-chef utreds för skattefusk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-15

Sålde aktier utan att deklarera – krävs på hundratusentals kr

GRANSKAS Annie Wegelius, programdirektör på SVT, upptaxeras av Skatteverket sedan hon missat uppge stora belopp i sin deklaration. Reaktionerna från SVT-kollegor låter inte vänta på sig.

SVT:s programdirektör Annie Wegelius sålde aktier för en halv miljon – utan att deklarera affären.

Nu krävs hon på hundratusentals kronor av Skatteverket.

– Det är en privat angelägenhet som inte har med SVT att göra, säger hon till Aftonbladet.

I ett beslut från Skatteverkets utlandsenhet den 15 december förra året upptaxeras Annie Wegelius med 267 898 kronor. I den summan ingår 76 542 kronor i skattetillägg – en sorts straffavgift.

Enligt Dagens Media har programdirektören undanhållit kapitalinkomster och förmögenhet för åren 2003-2006.

Deklarerade inte vinst

Skattesmällen grundar sig huvudsakligen på en aktieförsäljning från 2002. Då fick hon 471 704 kronor för sitt sexprocentiga innehav i det schweiziska bolaget Viviance – utan att deklarera vinsten. Men Annie Wegelius säger till Aftonbladet att pengarna inte betalades ut förrän 2006.

– Det är en totalt omedveten försummelse. Jag har utgått ifrån att när jag får en intäkt så deklarerar jag för den intäkten. I det här fallet skulle jag ha deklarerat inkomsten fyra år i förväg.

Kände inte till regler

Annie Wegelius säger att hon inte kände till Skatteverkets regler.

– Så fort jag fick veta att jag inte hade gjort rätt för mig gav jag en fullmakt till deklarationskonsulter att reda ut det här. Jag har fört en dialog med Skatteverket och kommer att reglera detta.

Eftersom Wegelius inte deklarerade aktieförsäljningen 2003 har hon betalat för lite skatt även de följande åren, enligt Skatteverket.

Nu kan affären bli ett fall för åklagare. Vid upptaxeringar över ett basbelopp, för närvarande 41 000 kronor, ska ärendet skickas vidare till Ekobrottsmyndigheten.

– Jag vet inte vad som har hänt i det här aktuella fallet. Men vi har en skyldighet att anmäla misstänkt skattebrott till Ekobrottsmyndigheten. Sedan väljer de att inleda förundersökning eller inte, säger Katrina Björk på Skatteverkets utlandsenhet till Aftonbladet.

”Bestrider beslutet”

Annie Wegelius motsätter sig att betala in hela det utkrävda beloppet.

– Jag bestrider Skatteverkets beslut till vissa delar. När vi har kommit överens om vad som stämmer kommer skulden att regleras, säger hon.

Annie Wegelius, 49, blev SVT:s programdirektör 2007.

I slutet av nittiotalet var hon med och grundade tv-kanalen K-world. 2001, ett år innan satsningen gick i graven, köpte K-world schweiziska Viviance med egna aktier. Samtidigt bytte också moderbolaget namn från Kunskaps-tv till Viviance.

Har inte fått svar

Enligt Dagens Media har Skatteverket flera gånger bett Annie Wegelius förklara varför hon inte skattade för aktieförsäljningen – utan att få svar.

– Det har jag ingen kommentar till, säger Annie Wegelius till tidningen.

Däremot skriver Dagens Media att hon, via ombud, kontaktade Skatteverket strax före jul och hävdade att deras underlag var fel och att hon ville skicka in kompletteringar. Redan dagen efter ska dock ombudet ha ringt tillbaka och ändrat sig.

”Privat angelägenhet”

Flera SVT-chefer har blivit av med jobbet efter tidigare skatteaffärer. Men Annie Wegelius är inte orolig.

– Det är en privat angelägenhet som inte har med SVT att göra. Men det är klart att vi för en dialog om detta. Jag kan inte se en koppling mellan det här och andra så kallade affärer.

SVT:s presschef Anders Hvidfeldt säger att Wegelius arbetsgivare inte har något med skatteaffären att göra.

Vd Eva Hamilton har inte gått att nå för en kommentar