Öppet hål i plan orsakade panik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

Tvingades dyka från sex kilometers höjd

En Boeing 747 tillhörande flygbolaget Qantas har tvingats nödlanda under mycket dramatiska former på Filippinerna.

Av okänd anledning slets ett stort hål upp i flygplanskroppen, rapporterar AFP.

Chockade passagerare beskriver planets akuta dykning från sex kilomoters höjd som en "fullkomligt fruktansvärd" prövning .

En av Qantas taleskvinnor säger att planet, med 346 passagerare och 19 anställda ombord avvek från sin rutt och landade i Manila där planet nu kontrolleras.

Flög omkring skräp

– Det kom en fruktansvärd smäll, och bitar av trä och annat skräp flög omkring i första klass-avdelningen. Sedan föll syrgasmaskerna ner, säger passageraren June Kane från Melbourne enligt AFP.

– Vi fick höra att det blivit ett hål i en av de bakre dörrarna. Men efteråt såg jag att det var ett gigantiskt hål i planet. Det var fullkomligt fruktansvärt men jag måste säga att alla lyckades behålla lugnet, säger hon.

Förlorade kabintrycket

Planet började förlora kabintrycket ganska kort tid efter att det lyft från Hong Kong på väg mot Melbourne.

– Kaptenen kontaktade omedelbart kontrolltornet och anmälde nödlandningen. Han sade att det var ett stort hål i planets mage, berättar flygledaren på Manilas flygplats, Ding Lima.

Planet landade enligt Qantas talesperson, Lorena Dimaya, 11.00 på fredagförmiddagen lokal tid. Hon beskriver incidenten som "icke livshotande"

Hon säger att planet lyfte från Hong Kong när det stötte på tekniska svårigheter och begärde att få landa i Manila där en nödlandning ägde rum.

Stort hål i bagageutrymmet

Enligt passageraren June Kane uppstod hålet i planets bagageutrymme.

– Jag tittar på planet nu och på vänster sida, precis framför vingen, syns ett gapande hål i planets undersida. Det är omkring två gånger fyra meter stort och väskor hänger ut, så jag antar att det är några väskor som saknas nu, säger hon.

Flera passagerare hyllar personalens agerande vid nödlandningen.

"Tror vi hade en väldig tur"

– Vi hörde en mycket kraftig smäll, syrgasmaskerna föll ner. Men personalen var hela tiden lugn och allt gick bra. Jag tror vi hade en väldig tur, säger den 40-åriga passageraren Phil Rescall.

– Personalen var fantastisk. de gjorde ett oerhört jobb. Alla applåderade när vi hade landat, säger Brendan McClements också han passagerare.

Enligt Qantas ska ingen person ha skadat sig vid nödlandningen.

Vet du mer? Har du
bilder?