SD-ledamot tar polisen i försvar efter registerskandalen

Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2013-09-25

Partiledare Jimmie Åkesson har tydligt tagit avstånd från polisens registrering av romer.

Men i dag går riksdagsledamot Thoralf Alfsson (SD) till myndighetens försvar på sin blogg.

"Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?" skriver han.

Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (SD) har reagerat kraftigt mot den kritik som riktats mot polismyndigheten efter Dagens Nyheters avslöjande att över 4 000 romer registrerats i ett hemligt register.

På sin blogg skriver riksdagsledamoten bland annat:

"Vill vi att polisen skall bli mer effektiva i sin verksamhet och att det blir fler personer som lagförs för brott i vårt land så får vi nog tyvärr acceptera att polismyndigheten registrerar personer efter vissa typer av grupptillhörighet, även om en av dessa faktorer kan handla om utländsk bakgrund."

Och:

"Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?"

Alfsson säger till Aftonbladet att det är rätt att registrera romer i särskilda register.

– Ja, det är rätt att registrera romer så till vida att om de så att säga har ägnat sig åt kriminell verksamhet, precis som det är rätt att föra sådana dokument för alla som begått brott. Ja, det är inget konstigt med det.

Men i det här fallet är det ju inte ett brottsregister, utan ett register baserat på etnicitet.

– Det förekommer säkert i andra register också där man registrerat mc-gäng eller islamister eller vad Säpo nu har i sina register så förekommer det säkert också, säger han.

Riksdagsledamoten försvarar Skånepolisens register med att det innehåller uppgifter som vem som helst kan hitta på nätet.

"Det handlar inte om några hemliga uppgifter utan endast personuppgifter som finns att tillgå på nätet för vem som helst, skriver han på bloggen".

Alfsson likställer även registret, där romers släktskap har kartlagts, med privatpersoner som släktforskar.

"Faktum är ju att många privatpersoner lägger upp sin släktforskning på nätet idag", skriver riksdagsledamoten.