Lööf sitter säkert – trots C-krisen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-01-31

STOCKHOLM/MALMÖ. Trots Centerns opinionsmässiga kräftgång tycks partiledaren Annie Lööf sitta säkert.

En rundringning i partiet visar att det finns en stor samsyn om att krisen beror på turbulensen kring idéprogrammet förra året – och att man nu har tagit politiska steg åt rätt håll.

– Annie Lööf gör vad hon kan, det senaste året har det blivit tydligt att hon lagt fast kursen för partiet, säger Sven Bergström, Centerpartist i Hudiksvall.

När Centerpartiets kommun- och landstingspolitiker i morse samlades i Malmö fick de en mindre välkommen nyhet till frukosten. I DN/Ipsos senaste mätning får C 3,1 procent, vilket är den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes för 35 år sedan.

Aftonbladet har ringt runt till partiföreträdare på lokal och nationell nivå. Samtalen visar att det finns en gemensam syn på problemen och dess orsaker. Flera lyfter fram ett C-krisen är del av en mångårig trend men att den främst beror på det kaos som rådde kring förslaget till nytt idéprogram förra året.

De mest kontroversiella förslagen med fri invandring, möjlighet till månggifte och att avskaffa skolplikt och arvsrätt väckte stor uppmärksamhet. Programmet arbetades dock om rejält och partiet ställde sig därefter bakom den slutliga versionen.

"Tar tid att komma tillbaka"

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson var en av dem som var mest kritiska när debatten rasade som värst.

– Min bild är att vi skadades av turbulensen kring idéprogrammet där man satte fri invandring som vårt stora varumärke. Det var oklokt. Däremot landade programmet väl och jag är belåten med det vi nu har och den valkampanj vi ska driva. Nu låter Centern som vi ska. Men det tar tid att komma tillbaka efter en sådan här turbulens, säger Danielsson.

Sven Bergström, tidigare riksdagsledamot och numer lokalpolitiker i Hudiksvall, håller med. Han menar att det känns som att C nu har slagit in på rätt väg, men att det tar tid att vända en negativ utveckling.

"Inga krav på personbyten"

– Det här kan vara tillfälliga svängningar, man ska inte dra några långtgående slutsatser av en mätning. Man kan möjligen säga att vi ligger kvar och skvalpar lågt. Annie Lööf har inte lyckats vända det  som var på gång redan under Maud Olofssons tid, säger han.

Sven Bergström och övriga som Aftonbladet talat med ger Annie Lööf fortsatt stöd.

– Hon gör vad hon kan, det senaste halvåret har det blivit tydligt att hon har lagt fast kursen för partiet. Nu är det landsbygd, småföretagare, miljö och jobb och kring det finns en bred enighet i partiet att det är där vi måste köra. Det finns ingen som i dag står upp och kräver radikala förändringar som personbyten eller så, säger han.

"Det här är ingen schlagerfestival"

Hannes Hervieu, ordförande för Centerstudenter, lyfter fram att politik är svårt.

– Den som tror politik är lätt får söka till Paradise Hotel i stället. Politik är en kamp varje dag. Mätningen är skitilla men det kommer bara stärka oss på sikt. Vi har gått igenom ett tufft år och siktar framåt, säger han.

Han menar att de dåliga resultatet gör centerrörelsen ännu mer taggad.

– Det här är ingen schlagerfestival som man är med i en gång per år. Det är är bara att kämpa på hela tiden. Annie Lööfs tal var jättebra. Vi har varit lite rädda att ta ideologiska konflikter efter kaoset kring idéprogrammet. Nu tar vi tydligaste ideologiska konflikter både med S, V och SD. Det är bra.

Viktigt med bra EU-val

Förre EU-parlamentarikern Hans Lindqvist är i dag landstingspolitiker och deltar därför vid sammankomsten i Malmö.

– Hellre dåliga opinionssiffror nu är i valet, säger han och tillägger att han tycker att det känns som att partiet är på rätt väg men att opinionen ännu inte hunnit med.

– Känslan här är, "nu ska vi vända det här".

Enligt honom blir dock EU-valet i maj helt avgörande för Centern.

– Vi måste göra ett bra val. Då blir det en positiv ingång i riksdagsvalet.

Följ ämnen i artikeln