Anonym på Facebook? Glöm det!

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-10-12

Facebook tar bort möjligheten för dig att inte synas i namnsökningar.

Att gömma sig från någon genom att blockera den personen blir inte längre möjligt.

”Facebooks sökfunktion kändes trasig”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Tidigare har det på Facebook gått att dölja sig själv i namnsökningar, så att man inte dyker upp bland resultaten om någon söker på ditt namn.

Den möjligheten försvinner nu från det sociala nätverket.

I själva verket försvann möjligheten för de flesta användare redan i december förra året. Bara för dem som använde sig av blockeringen fanns alternativet kvar.

Dolda personer påminns

Nu försvinner alltså möjligheten att hålla sig gömd, även för de som tidigare känt att det funnits skäl att hålla sig dold.

De som tidigare dolt sig kommer att få en påminnelse i sitt flöde på Facebook, för att uppmärksammas på att de nu går att hitta. Först efter att man klickat på att man förstår ändringen så kommer den att börja gälla.

Hittades ändå

I ett pressmeddelande skriver man att funktionen tas bort eftersom den inte fungerat som tänkt. Även om man dolt sin profil har vem som helst kunnat hitta en, till exempel genom att gå via grupper och sidor där man står som medlem.

Det har också varit ett problem eftersom sökfunktionen känts trasig, skriver man i meddelandet. En person som försökte hitta och lägga till en nära vän kunde få beskedet att det inte fanns någon person med det namnet.

Går att dölja

För att kontrollera vem som kan och inte kan det du delar på Facebook behöver du nu ställa in det, för varje typ av information.

Man kommer åt inställningarna genom att klicka på kugghjulet, uppe till höger i menyraden på Facebook. Därefter väljer man ”sekretessinställningar”. Där kan man välja om innehållet på ens tidslinje ska vara offentligt, bara kunna ses av vänner eller bara av dig själv. Det går också att anpassa mer specifikt vilka som ser innehållet, genom att skapa vän-listor.

Följ ämnen i artikeln