”Barnens historier är viktiga”

Publicerad 2014-03-22

Aftonbladets journalister kan vinna Guldspaden

Den öppna databasen om barnen har redan vunnit priset Nordic data journalism awards och nu kan Aftonbladets grävande journalister Kristina Edblom och Kerstin Weigl få ytterligare ett tungt pris.

Aftonbladets journalister Kerstin Weigl och Kristina Edblom kan i dag kamma hem ett av Sveriges allra finaste journalistpris.

De båda är nominerade till Guldspaden 2014 för deras gräv om barn till dödade mammor.

– Vi är jättestolta att ett sådant här ämne går att uppmärksamma, säger Kerstin Weigl.

I Sverige finns 179 barn vars mamma har blivit dödade av deras pappa.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom har med det journalistiska grävet 201 dödade kvinnor – och barnen som blev kvar också gått till botten med barnens situationer.

När Gräv 2014 i dag avgörs i Umeå är man nominerade för Guldspaden i webbklassen.

– Idén har vi burit med oss sedan 2009 då vi gjorde den första granskningen, säger Kerstin Weigl.

Uppmärksammade barnen

Tanken då var att hitta alla kvinnor i Sverige som dödats av sina män – men fram växte också något annat.

– När vi satt och gick igenom polisanmälningar och domar gick det upp för oss att de här kvinnorna hade barn. Barn som hade sett pappan döda sin mamma och sådana som hade försökt ingripa och hjälpa sin mamma. Och det var mycket problem för barnen sedan. De flyttades mellan olika familjehem och många tvingades ha kontakt med sin morddömda pappa, berättar Kerstin Weigl.

Redan vunnit pris

Den öppna databasen om barnen har redan vunnit journalistikpriset Nordic data journalism awards och nu kan Aftonbladets två grävande journalister kamma hem ytterligare ett tungt pris.

– Det känns jättekul. Vi är stolta och det blir en upprättelse barnen också. Att deras historier är viktiga. Det stora värdet är att verkligen få fakta på bordet, säger Kerstin Weigl.