Patrik hade flaskbotten i kinden

Uppdaterad 2014-01-03 | Publicerad 2014-01-02

Under bråket på kryssningen blev Patrik Moberg, 23, slagen med en flaska.

Fem läkarbesök senare görs den makabra upptäckten – han hade hela flaskbotten kvar i ansiktet.

– Jag undrade varför det aldrig slutade blöda och tycker nog att läkarna borde upptäckt den, säger han.

I mitten på december åkte Patrik Moberg på en kryssning med Silja Lines Silja Galaxy till Åbo med ett gäng kompisar. De skulle fira en tjejkompis födelsedag men festen fick ett abrupt slut när en ung man plötsligt stötte in i Patrik.

– Jag stod i korridoren vid diskoteket när han plötsligt gick in i min axel. När jag då sa åt honom att det var onödigt kom han emot mig igen och drämde till mig med en flaska rakt i ansiktet, säger han.

Patrik berättar att han fick hjälp av vakterna att ta sig till sjukstugan som sydde ihop såret men de missade att plocka ut flaskbotten ur hans kind.

– Det var en blodkärl som gick av i kinden så det blödde ju väldigt mycket och kanske var svårt att se, säger Patrik Moberg.

Skulle självläka

Väl i hamn valde han att polisanmäla misshandeln och tog sig sedan till Linköpings universitetssjukhus. Han var då väldigt svullen och kände själv att det var någonting hårt i ansiktet, säger han.

– De gjorde inte någon röntgen utan fotograferade bara till journalen så att bilderna kan användas vid rättegången.

Enligt honom var läkarens råd att såret skulle läka av sig själv och att det endast handlade om att ha tålamod. Men dagarna gick och såret ville inte sluta blöda.

– Det droppade blod ur det hela tiden och jag fick byta kompresser flera gånger om dagen. Så till slut gick jag till vårdcentralen, säger Patrik Moberg.

Fick penicillin

Men inte heller denna gång gjordes det enligt Patrik någon röntgen. I stället ska de ha klämt lite på såret och konstaterat att det hårda som kändes i huden var levrat blod. Dessutom kunde den dåliga läkeprocessen bero på bakterier, varför de skrev ut penicillin, berättar Patrik. Men medicinen hjälpte inte och såret fortsatte att blöda.

– Då började jag fundera själv om de kanske glömt att ta ut en del av flaskan men det kändes ju samtidigt osannolikt att de skulle ha missat en sådan stor grej i kinden, säger han.

Förvånade akutläkare

Närmare två och en halv vecka efter att Patrik blev misshandlad sökte han återigen vård på vårdcentralen. Han tyckte då att det var dags att ta bort stygnen eftersom svullnaden i ansiktet lagt sig. Men i stället för att hjälpa honom skickade de enligt honom själv till akutmottagningen där läkarna blev minst sagt förvånade.

– De tyckte det såg skitkonstigt ut och trodde först att det hårda som de hittade i såret var ett inopererat dräneringsrör, säger Patrik.

Men dräneringsröret visade sig vara en flaskbotten.

– Den ligger kvar i kinden och går ner i käken mot käkbenet, säger han.

Under kvällen opererades Patrik och den stora glasbiten togs bort. Han funderar nu på att anmäla sjukvårdsmissen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det har varit 17 träliga dagar och det har varit svårt att jobba med det droppande och svullna såret, säger han.

Samtidigt tar han händelsen med jämnmod.

– Hänt är hänt och det finns med all sannolikhet människor som haft det mycket värre än jag, säger han. 

Aftonbladet har sökt verksamhetschefen vid akutkliniken på Linköpings Universitetssjukhus.